Eveniment

Depozitarii fac profit de pana la 10% din Primul Siloz. Agricultorii ies in pierdere

Depozitarii fac profit de pana la 10% din Primul Siloz. Agricultorii ies in pierdere

Agricultorii pot merge cu certificatul de depozit la banci pentru a cere credit

19.08.2009, 18:59 2799

Primii sapte depozitari au obtinut licente pentru o capacitate de aproape 200.000 de tone cu care vor participa la programul Primul Siloz si spera la marje de profit de pana la 10%, in conditiile in care majoritatea cheltuielilor vor fi suportate de producatori.

„Statul nu a venit in intampinarea producatorilor. Inainte de acest program se subventionau cheltuielile de conditionare (uscare, tarare - n.r.) a produselor, dar acum totul se reflecta in bugetul producatorilor. Programul nu va avea niciun succes, deoarece cheltuielile sunt prea mari", a declarat pentru ZF Vasile Balcan, director general al Marsat Roman din judetul Neamt, companie cu afaceri de 9,5 mil. euro din productia si comercializare cerealelor. Marsat are silozuri cu o capacitate totala de 60.000 t, dar a aplicat pentru licentierea unei capacitati de 34.000 t.

In timp ce depozitarii vor plati licenta de depozit, valabila pe cinci ani, care se elibereaza contra unei taxe de 100 de lei (24 de euro), prelungirea acesteia cu inca trei ani insemnand o alta taxa de 60 de lei (14 euro), si o polita de asigurare a silozului, din conturile producatorilor trebuie sa iasa toate celelalte cheltuieli care includ depozitarea, receptia, livrarea, conditionarea marfii, dar si constituirea unui fond de garantare.

„Toate cheltuielile producatorilor ajung la 10% din produsul depozitat", concluzioneaza directorul Gheorghe Nica, directorul general al Intercereal din Ialomita, cu o cifra de afaceri de 15,5 mil. euro anul trecut.

Daca un singur producator ar apela la un siloz pentru a depozita o cantitate de 21.000 de tone de grau timp de un an, a carei valoare se ridica la 2,1 mil. euro, va trebui sa plateasca in prima luna circa 200.000 de euro, suma care include livrarea, receptia, depozitarea, uscarea produselor si fondul de garantare, urmand ca in fiecare luna sa mai plateasca doar depozitarea.

„Pentru livrare, costul este de 7 lei/tona (1,6 euro), pentru receptie 7 lei/tona, iar cheltuielile de depozitare sunt intre 6 lei si 8 lei (1,4 - 2 euro) pe luna. La acestea se adauga conditionarea produselor, daca este nevoie, tararea fiind 8 lei la doua procente, iar uscarea 9 lei (2,1 euro) la procent. Asta inseamna ca daca umiditatea graului este de 16,5%, in conditiile in care standardul este de 14,5%, plateste pentru doua procente", explica Balcan.

Mai mult, tot producatorul va plati 0,5% din valoarea semintelor depozitate, bani care merg la Fondul de Garantare.

De partea cealalta, in ceea ce priveste depozitarii, asigurarea pe un an a spatiului de depozitare reprezinta 0,1%-0,2% din valoarea marfii.

„Pentru un siloz ca acela pentru care am primit acreditare, de 21.000 de tone, asigurarea ma duce undeva la 10.000 de lei", spune Nica, care a calculat valoarea marfii la un pret de circa 100 euro/tona. Acest lucru inseamna ca firma din Ialomita va plati intr-un an 2.424 de euro, cheltuielile urmand sa fie amortizate repede, dupa cum spune Nica. „Marja de profit ajunge la 10% datorita tarifelor aplicate la prestari servicii, dar noi mergem pe o marja de 5% pentru a avea un rulaj mare", explica directorul Intercereal, care are silozuri cu capacitate de 162.000 de tone, 75.000 de tone urmand sa intre in programul Primul Siloz. Ministerul Agriculturii in colaborare cu Ministerul Finantelor au dat drumul programului Primului Siloz, prin intermediul caruia producatorii pot depune produsele agricole la depozitarii acreditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO