Eveniment

Dezastru pentru Boeing: United şi Alaska Airlines au găsit piese care stăteau să cadă pe mai multe avioane Boeing 737 Max. Descoperirea ameninţă o criză mai amplă pentru grupul aerospaţial după ce un avion a suferit vineri o explozie în aer. Acţiunile Boeing s-au prăbuşit cu peste 8%

Dezastru pentru Boeing: United şi Alaska Airlines au...

Autor: Ştefan Stan

09.01.2024, 09:11 1920

United Airlines şi Alaska Airlines au găsit piese slăbite la unele avioane 737 Max, ameninţând să extindă problemele Boeing după ce un singur avion a suferit vineri o explozie în aer, scrie FT. 

United, cu sediul la Chicago, a declarat luni că inspecţiile efectuate la 737 Max 9, o variantă a avionului cu un singur culoar care conţine mai multe locuri decât mai popularul Max 8, "au descoperit cazuri care par să aibă legătură cu probleme de instalare în fişa uşii - de exemplu, şuruburi care necesitau o strângere suplimentară".

Compania aeriană a declarat că echipa sa de operaţiuni tehnice va remedia problema "pentru a repune în siguranţă aeronava în funcţiune".

Vestea descoperirii făcute de United, care a fost raportată pentru prima dată de publicaţia de specialitate The Air Current, a afectat şi mai mult acţiunile Boeing. Acţiunile sale au închis luni în scădere cu 8%, la 229 de dolari, în timp ce acţiunile Spirit AeroSystems, cel mai mare furnizor al său, au pierdut 11% şi au închis la 28,20 dolari.

Descoperirea a fost făcută după ce un Max 9 operat de Alaska Airlines, care zbura din Oregon spre California, a pierdut o bucată din fuselaj la 16.000 de metri. La bord se aflau 171 de pasageri şi şase membri ai echipajului, dar nimeni nu a fost grav rănit.

Alaska a mai precizat luni târziu: "Rapoartele iniţiale ale tehnicienilor noştri indică faptul că unele elemente de hardware slăbite erau vizibile pe unele aeronave". Compania aeriană a declarat că aşteaptă documentaţia finală de la Boeing şi de la Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA pentru a începe inspecţiile oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO