Eveniment

Dezastru imobiliar: -92% la tranzactii in semestrul I

09.08.2009, 19:22 79

Valoarea tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni inregistrate pe piata locala in primul semestru al acestui an a scazut cu 92%, de la 815 mil. euro in primele sase luni din 2008 la doar 62 mil. euro in prima jumatate a acestui an, in timp ce suprafata birourilor inchiriate a scazut cu 60%, la 51.000 mp, reiese din datele firmelor de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield si Jones Lang LaSalle.

Cea mai importanta tranzactie imobiliara realizata in acest an a fost preluarea de catre omul de afaceri Dinu Patriciu a fondului de investitii Fabian, afacere estimata la 50 de milioane de euro, in timp ce printre deal-urile mai mici s-au numarat preluarea integrala de catre Immoeast a unor proiecte dezvoltate de companiile Eyemaxx si European Future Group sau vanzarea proiectului de mall Zenith din Ploiesti de catre Lewis Charles. "Incertitudinile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara au condus la scaderea interesului investitorilor internationali", a declarat Costel Florea, directorul departamentului de investitii al Cushman & Wakefield.

Consultantii apreciaza ca nivelul chiriilor a scazut cu doar circa 10% pentru spatiile din cladirile de clasa A situate in zone centrale, respectiv de la 24 la 22 de euro/metrul patrat lunar.

In regiunea Europei Centrale si de Est o prabusire cu peste 90% a pietei tranzactiilor imobiliare, cum a fost in Romania, a mai avut loc doar in Cehia (-91%), Bulgaria (-23%) si Slovacia, unde nu a avut loc nicio tranzactie semnificativa in primele sase luni ale anului.

"Este putin probabil ca in cea de-a doua jumatate a acestui an sa asistam la mai multe tranzactii imobiliare. Nu sunt negocieri importante incepute in momentul de fata, iar daca ar incepe, sunt putine sanse sa se concretizeze in tranzactii pana la sfarsitul acestui an. Inca este o diferenta mare intre randamentele anuale asteptate de investitori si cele sperate de proprietari, de circa 2%", apreciaza Bogdan Georgescu, managing partner al firmei de consultanta Colliers International.

150.000 mp de birouri goale in Bucuresti

Pe de alta parte, un studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle arata ca in primul semestru al acestui an au fost inchiriate birouri cu o suprafata de doar 51.000 de metri patrati, in scadere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a dus la o crestere a ratei de neocupare la 10,8%, potrivit aceleiasi surse.

In conditiile in care stocul total de birouri la nivelul Capitalei este de aproximativ 1,35 milioane de metri patrati, suprafata spatiilor goale la momentul actual se apropie de 150.000 de metri patrati.

Cu toate acestea, consultantii apreciaza ca nivelul chiriilor a scazut cu doar circa 10% pentru spatiile din cladirile de clasa A situate in zone centrale, respectiv de la 24 la 22 de euro/metrul patrat lunar.

Un studiu recent al firmei de consultanta imobiliara King Sturge arata ca in ciuda scaderii chiriilor, birourile din Bucuresti sunt la fel de scumpe ca acelea din Praga si chiar mai scumpe comparativ cu Bruxelles, Budapesta sau Copenhaga.

Studiul King Sturge arata ca randamentul mediu de tranzactionare al cladirilor de birouri din Bucuresti a crescut la 9,25% in euro pe an, cel mai ridicat din Europa cu exceptia Rusiei.

"Lipsa unor tranzactii face dificila aprecierea reala a randamentelor pentru proprietatile imobiliare din Romania. In medie, incepand cu luna octombrie 2008, randamentele proprietatilor imobiliare au crescut cu 25 bps per trimestru (0,25%), cifra care este peste media europeana din trimestrul 2 al anului 2009. Aceste randamente sunt totusi doar ipotetice, deoarece inca nu au fost inregistrate tranzactii la valori de peste 9%", spune Costel Florea, directorul departamentului de investitii al Cushman & Wakefield.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO