Eveniment

Dezvoltatorii imobiliari: Noi vom suporta noile taxe şi impozite, însă o reformă administrativă este necesară. Înţelegem contextul, dar e inadmisibil să ceri bani, dar să eviţi reforme şi funcţionarii publici să nu aibă niciun indicator de performanţă implementat

Dezvoltatorii explică faptul că schimbările şi intenţiile vin prea des când vine vorba de fiscalitate, motiv pentru care nu mai sunt luate în calcul declaraţiile politicienilor.

Dezvoltatorii explică faptul că schimbările şi intenţiile vin prea des când vine vorba de fiscalitate, motiv pentru care nu mai sunt luate în calcul declaraţiile politicienilor.

Autor: Bogdan Alecu

27.09.2023, 09:00 6955

Investitorii sunt reticenţi în a mai lansa noi proiecte în condiţiile în care nimic din ce este discutat sau stabilit cu autorităţile nu este respectat, iar funcţionarii publici sunt plătiţi indiferent de performanţele pe care le au.

Aparatul bugetar are nevoie de o restructurare, iar administraţia la nivel naţional trebuie optimizată, sunt de părere dezvoltatorii imobiliari, care spun că înţeleg necesitatea creşterii taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care România are printre cele mai mici taxe, însă nu înţeleg de ce numărul bugetarilor continuă să crească. De altfel, România amână reforma administrativă şi înlocuirea judeţelor cu regiuni şi implicit reducerea administraţiilor locale. Cazuri precum cele din spitalele din Urziceni şi Botoşani sau cel care a implicat preşedintele consiliului judeţean Vaslui arată faptul că statul nu doar că aruncă banii pe fereastră, ci şi încă se confruntă cu mari cazuri de corupţie. Mai mult, un alt exemplu este Autoritatea Aeronautică Civilă care intenţiona să cumpere iPhone 15 la doar câteva zile de la lansare, cheltuind 34.188 lei pe şase telefoane, revenind însă ulterior şi anulând achiziţia.

„Modificările fiscale deranjează piaţa ca formă, pentru că nu s-au dezbătut înainte, iar totul se face într-un timp scurt. În Germania atunci când au modificat cota de TVA pentru locuinţe modificarea a fost anunţată cu trei ani înainte. Problema este că bugetul României suferă de „hemoragie de ani de zile, iar noi, mediul privat, suntem donatori. Noi dăm bani pentru ca alţii să-i piardă. Trebuie ca mediul privat să aibă o influenţă mai mare asupra modului în care sunt cheltuiţi banii de guvern“, a spus Tinu Sebeşanu, CEO al IMPACT Developer & Contractor, în cadrul conferinţei BREC Residential.

Mai mult, el aminteşte de faptul că reforma administrativă nu se realizează în România, iar bugetul suportă administraţii locale pentru localităţi foarte mici, care nu fac decât să aducă cheltuieli, fără vreun beneficiu.  „Un an de aşteptare a costurilor fiscale costă enorm. Reforma este necesară la nivel bugetar, dar trebuie să mergem spre regiuni şi desfiinţarea judeţelor pentru a reduce aparatul bugetar. Fiecare are rude, are familie, şi vedem foarte clar asta, am văzut recent la Vaslui. În cinci ani gradul de îndatorare al României s-a dublat, dar nimeni nu îşi asumă o reformă“, a spus Tinu Sebeşanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO