Eveniment

Din 2010 firmele depun bilantul doar la Registrul Comertului

10.01.2010, 23:09 1488

Firmele vor depune situatiile financiare doar la RegistrulComertului (ONRC) incepand acest an, potrivit unei legi din 2006,care intra in vigoare in 2010. Pana in 2009, firmele trebuia sainregistreze bilanturile contabile atat la Ministerul de Finante,cat si la Registrul Comertului.

"In anii trecuti, trebuia sa faci doua drumuri ca sa depuibilantul. Cu toate ca exista posibilitatea de a inregistra onlinesituatiile financiare la Ministerul de Finante, foarte putine firmeapelau la aceasta metoda pentru ca este nevoie de semnaturaelectronica si aceasta costa. Intrarea in vigoare a acestei legisimplifica procedura de depunere a situatiilor financiare anuale",spune Adriana M. Din Bucuresti, contabila.

Legea nr. 441/2006 privind modificarea Legii societatilorcomerciale nr. 31/1990 prevedea ca, incepand cu 1 ianuarie 2007,situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora sa fiedepuse numai la Oficiul Registrului Comertului. Datorita amanariide mai multe ori a acestei prevederi, s-a ajuns la situatia in careamendamentul se va aplica incepand cu acest an.

"In lipsa unei prevederi legale exprese care sa prevadadepunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar alanului 2009 la Ministerul Finantelor Publice, incepand cu anul 2010urmeaza a se face aplicarea Art.III alin (3) din Legea 441/2006.Urmare a acestui fapt, situatiile financiare anuale vor fipreluate, potrivit legii, atat in format hartie si/sau numai informa electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa",a declarat pentru ZF Adriana Luminita Iacob, directorul general alONRC.

Ministerului de Finante va obtine gratuit de la ONRC dateprivind situatiile financiare anuale ale agentilor economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO