Din 21 mld. euro, România a atras doar 120 mil. euro de la UE

31 aug 2017 Autor: Dragoş Dinu

România a reuşit să atragă numai 120 de milioane de euro din fondurile europene alocate în perioada 2014- 2020 dintr-un total de 21 de miliarde de euro alocate prin in­ter­mediul Politicii de Coeziune. Astfel, la jumătatea ce­lui de-al doilea exerciţiu financiar prin care România poa­te primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Euro­pea­nă, rata de absorbţie efec­tivă este de numai 0,5% din total.

„Până în acest moment am pri­mit de la Comisia Euro­pea­nă, prin Politica de Co­e­ziu­ne, circa 120 de mi­lioa­ne de euro ca rambur­sări din fon­du­ri­le eu­ropene alo­cate în pe­rioada 2014-2020“, a spus Mihaela Toader, secretar de stat în Mi­nis­terul Fondurilor Eu­ro­pe­ne.

Până la finalul anului minis­te­rul şi-a pro­pus să trimită facturi spre decon­tare la UE în valoare totală de 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar însemna ulterior o rată de absorbţie de 10% din suma alocată României prin Politica de Coeziune.

În exerciţiul financiar 2014-2020, România are la dis­poziţie fonduri nerambursabile în valoare totală de 42 de miliarde de euro, dintre care 21 de miliarde de euro sunt alocaţi prin Politica de Coeziune, iar peste 19 miliarde de euro sunt destinaţi agriculturii şi dezvoltării rurale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.08.2017

 
Cuvinte cheie:
Romania
, fonduri ue
, mihaela toader
, absorbtie
, uniunea europeana
, exercitiu
, financiar
, fonduri nerambursabile
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide