Eveniment

Directorul general adjunct al Rompetrol, audiat la Parchet

16.06.2005, 20:33 15

Phil Stephenson, directorul general adjunct al Rompetrol, a fost audiat ieri, timp de doua ore, de procurorii Parchetului instantei supreme, in dosarul privind activitatea postprivatizare a companiei Petromidia SA.

Dupa audiere, Phil Stephenson a declarat presei ca spera ca aceasta ancheta sa fie "legala, transparenta si rapida". "Sa ne intoarcem la treaba, sa dezvoltam o companie romana, care este de fapt una multinationala", a mai spus Phil Stephenson.

Potrivit anchetatorilor, directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, este invinuit de complicitate la inselaciune si spalare de bani, in legatura cu o creanta in valoare de 75 mil. dolari. In dosarul in care a fost retinut Dinu Patriciu (eliberat dupa 24 de ore), procurorii de la Parchetul instantei supreme cerceteaza mai multe persoane, printre care doi cetateni straini, respectiv directorul general adjunct al Rompetrol si un fost director executiv al grupului. Printre cei cercetati se afla Sorin Marin - fost actionar la Rompetrol, Alexandru Bucsa - vicepresedinte pe probleme financiare al grupului, Phil Stephenson - director general adjunct, precum si John Works - fost director executiv al grupului Rompetrol.

Dinu Patriciu si Sorin Marin sunt acuzati de inselaciune, iar celelalte persoane pentru complicitate la aceeasi infractiune.

Phil Stephenson - absolvent al universitatii americane Harvard - este vicepresedinte al Rompetrol Grup BV Olanda si este responsabil cu tranzactiile internationale, parteneriatele strategice din industria energetica internationala si relatiile cu investitorii. Inainte de a se muta la birourile din Bucuresti ale grupului Rompetrol, Stephenson a fost membru al Comitetului Director al grupului din Olanda. Anterior, Stephenson a condus International Equity Partners, o firma privata cu sediul la Washington, specializata in investitiile in pietele in dezvoltare. In perioada 1991-1993, el a ocupat, timp de doi ani (1991-1993), o functie de raspundere la Trezoreria SUA, fiind numit de presedintele George Bush.

Dinu Patriciu si Phil Stephenson sunt actionari ai Rompetrol Holding SA Elvetia (Patriciu cu 80%, Stephenson cu 20%), firma care detine Rompetrol Group NV Olanda. Aceasta detine participatii la mai multe societati, printre care Rompetrol Rafinare - Petromidia (51,7 la suta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO