Eveniment

DNA: Fraudele în sistemul medical de stat au devenit un fapt comun, la achiziţiile publice se percepe între 5-20% din valoarea facturilor

DNA: Fraudele în sistemul medical de stat au devenit un...

Autor: Mediafax

09.05.2018, 00:00 188

DNA: Fraudele în sistemul medical de stat au devenit un fapt comun, la achiziţiile publice se percepe între 5-20% din valoarea facturilor

Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat ieri la o dezbatere despre „Corupţia în sistemul public de sănătate” că la spitalele publice s-a generalizat mita.

„În anul 2016, un manager de spital judeţean a fost trimis în judecată, întrucât a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 10% şi 15% din valoarea facturilor pentru «buna derulare» a contractelor.

Astfel, managerul de spital a primit cu titlu de mită peste 1,2 milioane euro. Acelaşi manager a fost trimis în judecată şi în alte dosare pentru că a pretins şi primit comisioane reprezentând un procent de 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract încheiat de spital cu o firmă privată sau pentru că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu încheierea unor contracte încheiate de spital.

În unul din aceste dosare, managerul de spital a fost condamnat definitiv la 10 ani închisoare, iar în alt dosar a fost condamnat la 6 ani şi opt luni închisoare”, a spus Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA. 

“De regulă, au fost pretinse procente între 5% şi 20% din valoarea facturilor. Procentul era stabilit anterior încheierii contractului de către managerul spitalului.

Mita se dădea de regulă direct managerului sau era mascată prin plata unor servicii fictive de consultanţă către terţe firme, reprezentate legal de alte persoane, dar administrate în fapt de managerul spitalului. Aceste societăţi comerciale erau înregistrate în România ori erau firme off-shore”, a mai explicat şefa DNA.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO