Eveniment

Doar exportatorii mai „ţin în viaţă“ activitatea din industrie

 Doar exportatorii mai „ţin în viaţă“ activitatea...

Autor: Adelina Mihai

29.07.2015, 00:05 410

Activitatea companiilor din industrie a avut în luna iunie a acestui an un nivel comparabil cu cel înregistrat în luna mai, dar iunie a marcat a patra lună de când sectorul industriei a încetat să crească, potrivit rezultatelor baro­metrului industriei din România realizat de compania de cercetare IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

„Indexul pentru volumul total al producţiei a coborât cu 6 puncte, de la 62 în luna martie şi 63 în aprilie la 59 în mai şi 56 în iunie. Totuşi, indicatorul se menţine în zona pozitivă, cu valori peste 50 (sub 50 începe contracţia)“, se arată în studiu.

Industria contribuie cu 20 – 25 de procente la formarea PIB şi a avut în ultima vreme un aport semnificativ la creşterea economică, aproape un procent în 2014. Industria a contribuit la creşterea economică de 4,3% din T1 cu 0,9%, iar avansul ei se împleteşte cu evoluţia exporturilor, care au crescut şi ele între ianuarie şi mai cu 4,7%, an/an. Doar că avansul producţiei industriale a încetinit semnificativ faţă de anul trecut când creştea, în primele luni din an, şi cu 10%, comparativ cu perioada similară din 2013. Acest lucru se vede în percepţia jucătorilor din piaţă faţă de această ramură.

În luna iunie, volumul comenzilor noi primite de jucătorii din industrie a fost similar cu cel din luna mai, însă a scăzut faţă de cel înregistrat în luna aprilie.

Volumul producţiei industriale a crescut la cinci luni cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Volumul lucrărilor a crescut cu 10,2% între ianuarie şi mai, an/an.

„Exportatorii par să o ducă mai bine. Indexul comenzilor pentru export a crescut de la 57 în mai la 62 în iunie, dar nu a atins vârful de 66 din aprilie. Oricum, creşterea comenzilor noi pentru export înseamnă creşterea puterii companiilor exportatoare şi creşterea contribuţiei lor la PIB“, mai arată raportul.

„Încrederea firmelor în viitor continuă să se deterioreze, probabil pe fondul unei activităţi mai slabe, cu excep­ţia exportatorilor. În iunie, aş­teptările privind volumul producţiei peste şase luni au scăzut cu 4 puncte faţă de luna mai, iar aşteptările privind comenzile noi s-au redus cu 5 puncte. În ansamblu, aşteptările optimiste din ianuarie privind volumul viitor al producţiei (Index 78) s-au prăbuşit la 60 în iunie. Dar optimismul tinde să scadă la toţi indicatorii. Deteriorarea aşteptă­rilor este semnalul cel mai îngrijorător pe care îl transmite Barometrul lunii iunie“, mai arată cercetarea.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, repre­zentative la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO