Eveniment

Doar unul din trei someri care au iesit din statistici si-a gasit un job

Doar unul din trei someri care au iesit din statistici si-a gasit un job
13.04.2010, 00:00 35

Mai bine de un milion de oameni au intrat in somaj in 2009, ceeace a dus rata medie a somajului la 6,3%, potrivit unui raport alMinisterului Muncii, care citeaza statisticile Agentiei Nationalede Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

In acelasi timp, aproximativ 760.000 de someri au iesit de pelistele ANOFM si 281.000 dintre acestia si-au gasit un loc demunca. Mai bine de 400.000 de oameni care fusesera inscrisi insomaj, nu si-au gasit (cel putin nu oficial) un job anul trecut.Cea mai mare parte a celor care au intrat in somaj anul trecut aufost lucratori din industrie si din constructii, cu studii mediisau gimnaziale.

"Dat fiind profilul profesional al somerilor si ca urmare afaptului ca domeniile care au produs cei mai multi someri(industria si constructiile - n.r.) sunt in continuare indificultate, este foarte dificil pentru cei care au ramas fara locde munca sa se reangajeze", spune Cristina Postolache, directornational de vanzari al Inner Look, firma cu activitati derecrutare, consultanta si training.

Acestea sunt primele statistici care contureaza un tabloucomplet al pietei muncii in 2009, cel mai greu an pentru economiaromaneasca, in care mediul privat si-a ajustat puternic efectivelede personal pe fondul scaderii vanzarilor.

Rata somajului a crescut anul trecut cu trei puncte procentuale,cel mai ridicat nivel - de 7,8% - inregistrandu-se in lunadecembrie, adica peste 700.000 de someri, cu 300.000 mai multidecat la sfarsitul lui 2008. Cei 300.000 de someri care au aparutin statistici reprezinta diferenta intre numarul celor care auintrat in somaj (peste un milion) si cei care au iesit de pelistele de somaj in cursul anului trecut (760.000 de oameni).

Jumatate din somerii inregistrati la sfarsitul anului trecutaveau varste cuprinse intre 30 si 49 de ani si doar 7% (50.000 depersoane) din numarul total al somerilor erau absolventi de studiisuperioare.

Nivelul maxim al somajului a fost atins in luna martie - de8,36%, insa tendinta este de stabilizare, in conditiile in carerata somajului a crescut cu doar 0,06 puncte procentuale, pana la8,36%. In ultimul an, fiecare luna a adus un avans de 0,2 - 0,4puncte procentuale la rata somajului, adica zeci de mii de someriin plus. Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului decrestere a ratei somajului este faptul ca mediul privat a finalizatcea mai mare parte a restructurarilor, dupa ce a operat ajustarimasive de personal in cursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO