Eveniment

După cutremur, Japonia ameninţată de un vulcan

După cutremur şi tsunami, Japonia este ameninţată acum de erupţia unui vulcan
13.03.2011, 18:40 237

Un vulcan din sudul Japoniei a început săarunce pietre şi cenuşă, la două zile după ce cel mai puterniccutremur din istoria statului nipon a generat untsunami care a măturat nordul ţării.

Agenţia japoneză de meteorologie, citată deWashington Post, a emis o avertizare duminică privind reluareaactiviţtăii vulcanului Shinmoedake, după câteva săptămâni delinişte.

Muntele este situat pe insula Kyushu, la circa 1.500 dekilometri de epicentrul cutremurului de 9 grade produs vineri înJaponia. Nu este clar încă dacă seismul a influenţatactivitatea vulcanică.

Vulcanul Shinmoedake a început să erupă lafinalul lunii ianuarie, constrângând 31 de locuitori din oraşulvecin Takaharu să-şi petreacă noaptea de joi sprevineri într-un centru de adăpost.

Televiziunile au prezentat atunci imagini cu muntele, înalt de1.421 de metri, deasupra căruia se putea vedea o coloană de fumdens, în timp ce localnicii strângeau cenuşa de pe străzi culopeţile.

Într-un comunicat, Agenţia meteorologică japoneză a precizat căShinmoedake face parte din lanţul Kirishima, constituit din circa20 de vulcani, iar o erupţie minoră s-a înregistrat deja în2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO