Eveniment

Economia la şase luni: cifrele arată în general bine. Îngrijorări: consumul şi deficitul bugetar

Economia la şase luni: cifrele arată în general bine....

Autor: Iulian Anghel

05.08.2016, 00:06 1183
La şase luni, economia „duduie“. Nu există niciun pericol vizibil ca odată întorşi din concedii oamenii de business sau oamenii politici să găsească o altfel de economie decât cea de la care se aşteaptă o creştere de peste 4% în acest an.

Consumul va creşte până în ianuarie viitor, când se va fi epuizat şi efectul de bază al celei de-a doua runde de reducere a TVA. Avansul con­sumului adânceşe deficitul balanţei de plăţi, dar nu grav deocamdată. Deficitul co­mercial creşte, iar investiţiile se tem­perează: nu sunt însă semnale grave de derapaj. În ciuda reducerii veniturilor, guvernul va face săptămâna viitoare o primă rec­tificare bugetară pozitivă, mizând pe sumele în plus aduse la buget din veniturile fiscale (impozite). Iată cum arată economia la jumătatea anului.

1.  PIB-ul şi veniturile statului

PIB-ul a crescut în primul trimestru cu 4,3% şi datele ce vor fi publicate în această lună ar urma să confirme, foarte probabil, evoluţia bună a economiei. Consumul creşte puternic (stimulând PIB-ul pe partea de utilizare, acum că bani sunt – salariile au crescut, pensiile au crescut, dobânzile sunt jos), construcţiile cresc, anul agricol este bun. Semne de întrebare există pe zona de industrie care şchioapătă.

În privinţa bugetului consolidat, gu­vernul va aproba săptămâna viitoare o rec­tificare pozitivă, în ciuda faptului că veni­turile, pe ansamblu, sunt în scădere. Prima rectificare bugetară din acest an prevede o majorare a veniturilor pe sold cu

2,9 miliarde de lei şi o majorare a cheltuielilor pe sold cu aceeaşi sumă. În primele şase luni din an, veniturile sunt în scădere cu 2,2 mld. lei comparativ cu pri­me­le şase luni din 2015.

De asemenea, sunt în scă­dere cu 4,7 miliarde de lei faţă de pro­gram, dar situaţia este cauzată de o pră­buşire a veniturilor din fondurile europene (minus aproape 80% faţă de primele şase luni din 2015), în vreme ce veniturile din taxe (veniturile fiscale) sunt mai mari cu 2% faţă de program.

 

2.  Consumul

Cifra de afaceri în comerţul cu amă­nun­tul continuă să crească semnificativ, subliniind că şi în acest an consumul va fi pri­mul motor al creşterii economice. În iunie cu­rent, consumul de produse alimentare a avan­sat cu 14% în serie brută comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

La nivelul pri­mu­lui semestru, avansul consumului a fost, în serie brută, de 18% comparativ cu pri­me­le şase luni din 2015. Cifra de afaceri din co­merţul cu amănuntul a crescut cu 2,0% în ritm lunar în ciuda faptului că efectul de bază al reducerii TVA la alimente s-a epuizat. Cifra de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motoci­clete s-a majorat în primele cinci luni ale anului 2016 cu 15,9%, cea mai mare creştere pentru a­ceastă perioadă de după anul 2008.

Vân­zările de motociclete s-au majorat cu 37,4%, iar cele de autovehicule cu 25,7%.

 

3.  Investiţiile

Valoarea investiţiilor străine directe în primele 5 luni ale anului curent a fost de 1,1 miliarde de euro cu 15,2% mai mare faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior. Însă investiţiile nu sunt la nivelul aşteptărilor şi îi determină pe unii economişti să ducă în jos prognozele de creştere economică pentru anii care vin. Investiţiile (formarea brută de capital fix) au crescut în 2015 cu 8,8%, graţie avansului formidabil de 17% din ultimul trimestru al anului. În T1 2016 ele au decelerat (7,5%, an/an în T1). Investiţiile statului sunt cu 31% mai mari în primele şase luni din an faţă de perioada similară a anului trecut, dar cele 5 miliarde de lei cheltuite în astfel de proiecte sunt cu 40% sub programul stabilit.

4.  Industria

Industria - care face un sfert din PIB - dă semne de oboseală, vizibile deja din toamna trecută. Poate avea ca motiv creşterea modestă din Europa, o amânare de ani de zile a investiţiilor, creşterea salariilor peste productivitate, în unele cazuri; cert este că în primele cinci luni din an (ultimele date disponibile) producţia industrială a crescut an/an cu 1,4% (serie brută) şi a stagnat ca serie ajustată. Faţă de aprilie producţia industrială a scăzut însă cu 1,3% ca serie bru­tă şi cu 4% ca serie ajustată, ceea ce ri­dică probleme privind dinamica lunară şi vi­i­torul industriei în formarea PIB pe anul 2016.

 

5.  Construcţiile

În construcţii, oscilaţia este cea care face legea. Lucrările de construcţii au crescut în mai faţă de aprilie cu 6,2% ca serie brută, dar au scăzut cu 3% ca serie ajustată. În primele cinci luni din an volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu 5%, respectiv cu 4,7% an/an. Ritmul este la jumătate faţă de cel înregistrat între ianuarie şi mai 2015, de peste 10%.

 

6.  Exporturi/importuri

Avansul consumului se vede în deficite. Deficitul comercial a crescut în primele cinci luni din an cu 46,5% faţă de perioada similară a anului trecut, iar în luna mai a avut un salt spectaculos cu 79% faţă de mai 2015. În primele cinci luni importurile au crescut cu 8,7% an/an, până la 27 de miliarde de euro, în vreme ce exporturile au avansat cu 4,4%, până la 23,2 mld. euro. Deficitul comercial a ajuns astfel în primele cinci luni la 3,7 miliarde de euro, sold care nu a mai fost înregistrat din 2010 încoace.

 

7. Veniturile şi ocuparea

Salariiile au crescut puternic faţă de ritmul obişnuit. În primele 5 luni ale lui 2016, câştigul salarial mediu brut pe economie a fost cu 12,5% mai mare an/an, graţie majorării câştigului salarial din sectorul bugetar cu 21,6% şi a câştigului salarial din sectorul concurenţial cu 10,3%.  În primele şase luni din an, bugetul cheltuielilor de persoanal a avansat în bugetul general consolidat cu 10,7% an/an, ceea ce în­seam­nă un efort bugetar de aproximativ 8% din PIB pe întreg 2016. În privinţa angajărilor, în economie au fost create în primele cinci luni din an în jur de 150.000 de joburi.

 

 

8.  Inflaţia şi cursul

Eliminarea „efectului de bază“ al reducerii TVA la alimente din iunie 2015 s-a văzut în evoluţia inflaţiei din iunie 2016, care a ajuns la minus 0,7%, de la minus 3,5% în mai. Totuşi, presiunile inflaţioniste rămân mici, iar economiştii cred că la finalul anului inflaţia va fi zero sau chiar uşor negativă.

Nu este aşteptată în acest an o intervenţie a BNR în sensul majorării coridorului de dobândă sau chiar a dobânzii-cheie. Cursul mediu de schimb leu/euro a fost în primele 6 luni ale anului de 4,49 lei/euro, înregistrând depreciere faţă de pe­rioa­da corespunzătoare din 2015 - minus 1,07% în termeni nominali minus 3,58% în termeni reali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO