Eveniment

Efectele gerului: consumul de gaze a crescut cu 30%, iar combinatele chimice opresc activitatea

Efectele gerului: consumul de gaze a crescut cu 30%, iar combinatele chimice opresc activitatea
24.01.2010, 23:12 67

Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultimele zile,precum si mentinerea prognozelor de vreme geroasa si pentrusaptamana aceasta au dus la scaderea livrarilor de gaze dinproductia interna spre combinatele chimice si producatorii deenergie electrica si termica in scopul alimentarii in siguranta apopulatiei.

Daca unele combinate chimice consuma doar atata gaz "cat sa fiementinute instalatiile calde", producatorii de energie termica sielectrica au inceput achizitia de pacura, combustibil cu 50% maiscump fata de gazul utilizat in mod obisnuit. Peste 40% din toategazele care se consuma intern sub utilizate in industria chimica sipentru producerea de energie electrica si termica, in timp ceaproape 20% reprezinta consumul populatiei.

Oficialii spun ca deocamdata nu exista "nota de plata" pentruaceste zile de ger, dar ca mentinerea industriei pe un consum redusva dura atata timp cat este necesar.

"Sambata, din cauza temperaturilor scazute Ministerul Economieia luat decizia reducerii consumului de gaze pentru industrie, inspecial cea chimica, si trecerea partiala a unor termocentrale pepacura. Consumul de gaze a ajuns din cauza gerului la 83 demilioane de metri cubi pe zi cu tot, iar noi putem sa asiguram dinceea ce avem intern, in depozite si import circa 63 de milioane demetri cubi. In conditiile in care orice marire a importurilor ducela cresterea preturilor pentru populatie, livrarile de gaze dinproductia interna catre segmentul industrial vor fi diminuate. Suntniste costuri legate de aceasta masura, dar nu avem estimari",spune Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Anultrecut, guvernul a luat decizia ca pentru o perioada de sase luni(mai - octombrie) combinatele chimice si producatorii de energie saprimeasca gaze doar din productia interna, care sunt de doua orimai ieftine fata de cele din import, ca o masura anticriza.

La expirarea perioadei, guvernul a prelungit aceasta deciziepana in octombrie 2010 si a extins totodata semnificativ aria celorcare intrau sub incidenta acestei masuri. Conditia pe carecompaniile erau obligate sa o accepte pentru a primi gazul ieftin afost sa treaca la statutul de consumator intreruptibil, ceea ceinseamna ca respectivul consumator poate fi intrerupt de laalimentare atunci cand situatia pe plan intern o cere astfel incatpopulatia sa nu aiba de suferit. Un astfel de caz a fost in iarnaanului trecut, cand importurile din Rusia au fost sistate pe fondulconflictului ruso-ucrainean.

Elcen: Am facut stocuri de pacura din vara

Electrocentrale Bucuresti, una din companiile care sunt afectatede aceasta decizie, spune ca deja de cateva zile consumul de gaze afost redus cu circa 45%, producatorul de energie folosind acumpacura.

"Inca din vara am facut stocuri de pacura si avem un contract deachizitie semnat cu Petrom. Deja de cateva zile consumam cu circa45-46% mai putine gaze. Acum gazul este mai ieftin decat pacura. Otona de pacura este circa 1.500 de lei pe tona, iar mia de metricubi de gaze costa cam 1.000 de lei. Din momentul in care ni s-acerut sa reducem consumul de gaze naturale, am disponibilizatzilnic 3 milioane de metri cubi numai pentru populatie", a explicatIrina Duica, director comercial al Elcen.

Azomures: Este un risc pe care ni l-amasumat

Reprezentantii combinatului chimic Azomures, unul dintre cei maimari consumatori de gaze la nivel national, spun ca acum unitateaprimeste gaz doar "cat sa-si mentina instalatii la cald", dar cadaca situatia nu va dura mai mult de termenul anuntat, nu vorexista probleme.

"Masura a intrat in vigoare incepand cu 19 ianuarie ca urmare aunei adrese din partea Transgaz si dureaza 14 zile", a explicatAngela Podina, director administrativ al Azomures.

Avertizare de cod portocaliu

Meteorologii au emis avertizarea cod portocaliu de ger, valabilapana miercuri dimineata, pentru judetele Suceava, Botosani, Iasi,Neamt, Brasov, Harghita si Covasna, unde temperaturile minime vorcobori noaptea pana la minus 26 de grade

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO