Eveniment

Erste Bank, acuzată în presa austriacă de manipularea bilanţului

Erste Bank, acuzată în presa austriacă de manipularea bilanţului

Foto AFP

Autor: Razvan Voican

24.10.2011, 00:07 2889

Scandalul iscat de anunţul-surpriză al Erste Group, acţionarul principal al BCR, privind ajustarea atât de dramatică a bilanţului încât banca trece de la un profit net pe nouă luni de 700 mil. euro la pierderi de aproape 1 mld. euro, continuă la Viena şi se complică prin apariţia unor acuzaţii de ma­nipulare a bilanţului, potrivit presei austriece. De ase­me­nea, intră în discuţie o eventuală implicare a procuraturii în acest dosar, deşi nu este clar dacă a început vreo anchetă. Rămâne însă certă ancheta pe două fronturi desfăşurată de Autoritatea austriacă de supraveghere a pieţei financiare, iar de rezultatele acestora ar depinde şi iniţierea unei anchete a parchetului.

Acuzaţiile generale pornesc de la contrastul dintre două de­claraţii succesive ale şefului Erste, Andreas Treichl: pe 29 septembrie el a declarat agen­ţiei Reuters că nu vede niciun motiv pentru mo­dificarea ţintei de profit anual din cauza situaţiei din Ungaria, cu noile re­guli de rambursare anti­ci­pată a creditelor, iar pe 10 octombrie a anunţat re­eva­luări drastice care vor du­ce Erste spre o pier­dere netă anuală de 700-800 mil. euro. Erste justifică aceas­tă discre­pan­ţă prin faptul că Treichl s-ar fi referit pe 29 septembrie la profitul operaţional, nu la cel net, în ştirea apărută în limba engleză pe site-ul Reuters nefiind precizat despre care ar fi vorba.

Cu toate acestea, în scandalul de la Viena încep să se implice şi politicieni din partidul socialist aflat în coaliţia de guvernământ care invocă bonusul de performanţă în valoare de aproape 1,3 mil. euro primit de Treichl în anul fiscal 2010 pe baza unui bilanţ care n-ar mai fi valabil în urma recentelor reevaluări. Consiliul de Supraveghere al Erste ar putea lua în discuţie acest aspect, inclusiv bonusurile variabile acordate altor executivi.

De asemenea, este pus în discuţie modul în care Erste îşi evalua până de curând CDS-urile suverane şi nu numai, rivalii de la Bank Austria şi Raiffeisen Internationala susţinând că ei le evaluau dinainte la preţul pieţei. O diferenţă majoră provine din tratarea acestor CDS-uri din punct de vedere contabil drept garanţii sau derivative, varianta din urmă implicând reevaluări constante.

Erste afirmă că a acţionat corect şi ar urma să publice săptămâna aceasta situaţii financiare retratate, conform ultimelor evaluări ale portofoliului de CDS-uri (asigurări contra riscului de default al debitorilor). Totodată, Erste susţine că aceste instrumente erau păstrate până la maturitate şi ca atare nu era necesară evaluarea la piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO