Eveniment

Europa începe iar să se înarmeze. Armin Papperger, şeful Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Europa: Liderii UE ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome din Israel

Europa începe iar să se înarmeze. Armin Papperger,...

Autor: Ştefan Stan

20.03.2024, 08:26 8002

Directorul executiv al celui mai mare producător de muniţii din Europa, Rheinmetall, a declarat că liderii UE ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune similare cu Iron Dome din Israel, scrie FT. 

Comentariile lui Armin Papperger vin în contextul în care capitalele UE sporesc cheltuielile militare pe fondul temerilor tot mai mari legate de ameninţarea Rusiei la adresa continentului şi încearcă să abordeze limitările de lungă durată ale sistemelor de apărare existente.

Papperger a declarat că apărarea aeriană cu rază scurtă de acţiune este "ceva ce se doreşte a fi creat în Europa", făcând referire la un aspect al iniţiativei European Sky Shield, susţinută de Berlin.

"Cred, de asemenea, că este o idee bună să avem o soluţie europeană similară cu Iron Dome şi nu numai", a declarat el pentru Financial Times.

Iron Dome are o rază de acţiune de până la 70 km şi a fost folosit de Israel din 2011 pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acţiune. Analiştii au considerat că este improbabil să protejeze o mare parte din Europa continentală cu un sistem similar, însă ţările UE au investit într-o serie de tehnologii de apărare aeriană.

Un alt executiv european din domeniul apărării a declarat că Europa dispune deja de "toate capacităţile necesare pentru a crea straturi complete de apărare aeriană". Aşadar, există, este doar o chestiune de a decide dacă să le folosim sau nu".

La sfârşitul anului 2022, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat iniţiativa European Sky Shield, pe care a prezentat-o ca o modalitate de a crea un sistem european de apărare antiaeriană şi antirachetă prin achiziţionarea în comun de echipamente.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO