Eveniment

Examen de admitere vs. nota de la bacalaureat: cum se mai intră la facultate anul acesta

Examen de admitere vs. nota de la bacalaureat: cum se mai intră la facultate anul acesta

Singurii candidaţi ce vor avea „viaţă uşoară“ la admiterea în învăţământul de stat sunt cei care vor să se specializeze în domeniul eco­nomic, unde admiterea constă în evaluarea dosarelor şi a mediilor de bacalaureat

Autor: Corina Mirea

20.06.2012, 00:06 3607

Dreptul, medicina sau jurna­lismul rămân şi anul acesta printre cele mai căutate domenii la care tinerii absolvenţi vor să se înscrie la facultate, însă acestea sunt printre puţinele specializări prin care universităţile mai "triază" absolvenţii de liceu prin examene de admitere.

"Numărul tinerilor care vor să îşi continue studiile scade. La prima sesiune orală a testării naţionale s-a înregistrat o rată de aproximativ 3.000 de abandonuri. Este îngrijorător şi totodată normal ca numărul candidaţilor înscrişi pe listele de admitere ale facultăţilor să nu crească, având în vedere contextul educaţional din România", a spus Ion Ciucă, profesor în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti şi şeful Direcţiei de Finanţare pentru Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei. El a menţionat că motivul pentru care absolvenţii aleg să nu îşi ducă la bun sfârşit studiile poate fi şi suprasolicitarea acestora din timpul anului şcolar în urma căreia ajung să "clacheze" din punct de vedere psihic.

Singurii candidaţi ce vor avea "viaţă uşoară" la admiterea în învăţământul de stat, care va începe peste o lună, sunt cei care vor să se specializeze în domeniul eco­nomic, unde admiterea constă în evaluarea dosarelor şi a mediilor de bacalaureat sau în susţinerea unui examen de competenţe lingvistice pentru programele cu predare în limbă străină.

Spre exemplu, Academia de Studii Economice din Bucureşti, una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior locale, care a renunţat anul trecut la examenul de admitere, a decis ca pentru anul 2012 să folosească acelaşi sistem de evaluare a absolvenţilor, deşi Pavel Năstase, noul rector al universităţii, avea ca obiectiv în mandat reintroducerea admiterii.

"Nu am avut posibilitatea să reintro­ducem examenul de admitere anul acesta, având în vedere că o astfel de măsură trebuie adoptată cu şase luni înainte, însă de la anul o vom aplica. Nu ar fi o surpriză pentru nimeni o scădere a numărului de studenţi, având în vedere că prezenţa la testarea naţională a scăzut, iar rata de promovabilitate se află şi ea pe o pantă descendentă", a spus Pavel Năstase, care a fost ales în funcţia de rector al ASE la finele lunii februarie. Anul trecut, ASE a avut 9.500 de studenţi înscrişi pentru un număr de 4.135 de locuri disponibile, adică o concurenţă de 2,3 candidaţi pe loc. Prima medie cu care s-a intrat în anul 2011 la Facultatea de Finanţe din cadrul ASE a fost 9,97, iar ultima medie acceptată pe lista locurilor subvenţionate de stat a fost 9,04. Cele mai căutate facultăţi din cadrul ASE sunt Finanţe-Bănci, Relaţii Internaţionale şi Administarea Afacerilor.

"În universităţile din Slovacia toţi absolvenţii de liceu au dreptul legal de a se înscrie în învăţământul superior, iar după un an de zile de acumulare de cunoştinţe, de testări şi organizare a concursului de admitere rămân doar cei care pot face faţă cerinţelor universitare. Consider că aceasta ar trebui să fie şi direcţia sistemului de învăţământ din România", a explicat Ciucă. Deşi în anul 2011 Universitatea Politehnică a avut pe listele de înscriere pentru admitere aproximativ 6.750 de candidaţi (o concurenţă de 1,4 candidaţi pe loc), anul acesta el nu se aşteaptă la o modificare majoră a numărului de înscrişi, având în vedere scăderea ratei de participare a absolvenţilor la examenul de bacalaureat.

La Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti admiterea pentru anul universitar 2012- 2013 rămâne neschimbată faţă de anul trecut. Fiecare dintre candidaţii ce se vor înscrie pe listele de admitere va fi nevoit să susţină un examen scris la două discipline, română şi economie. Singura modificare apărută în regulamentul Facultăţii de drept se referă la cifra de şcolarizare pentru învăţământul de la distanţă, care a scăzut de la 450 de locuri în 2011 până 400 în prezent. Prima medie cu care s-a intrat anul trecut la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti a fost 9,3, iar ultima medie, cea a candidatului cu numărul 300, a fost 7,5.

Cei care vor opta anul acesta pentru facultăţi cu specific precum Facultatea de medicină şi farmacie, Universitatea Politehnică (unde anul trecut, la Facultatea de automatică şi calculatoare, primele opt locuri de la buget au fost ocupate de către olimpici, cea mai mare medie cu care s-a intrat fiind 9,99, iar ultima medie acceptată pe listele cu locuri subvenţionate a fost 9,38) sau pentru Facultatea de jurnalism şi ştiinţele comunicării nu vor scăpa de evaluarea cunoştinţelor prin intermediul examenului de admitere scris. Aceştia vor fi supuşi testărilor de cunoştinţe din domenii precum biologie, chimie, fizică, română sau matematică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO