Eveniment

Exclusiv online - Proprietarii cu teren nelucrat ar putea sa nu mai primeasca subventii si sa fie impozitati

10.02.2010, 00:00 81

Ministrul Agriculturii a hotarat sa nu mai dea baniproprietarilor care nu-si lucreaza terenul agricol si se gandestechiar sa impoziteze pe cei care refuza sa exploateze corespunzatorsuprafetele agricole.

Ministrul de resort Mihail Dumitru va cauta, impreuna cuministerul de finante, o metoda de diminaure a suprafetei agricolenelucrate, in conditiile in care aproape 40% din suprafata totala,adic circa 3,5 mil. ha de teren, este lasata parloaga. "Vom actionain doua directii- pe de o parte am putea penaliza proprietarii prinaplicarea corecta a sistemului de subventionare, iar pe de altaparte fie prin introducerea unei taxe suplimentare, fie prinmajorarea impozitului funciar, care in prezent are o valoare foartemica", a declarat Dumitru.

Chiar daca statul este obligat sa acorde subventii de circa 100de euro/ha, dintre care 80 de euro de la Uniunea Europeana, iarrestul de la bugetul de stat, doar celor care lucreaza terenulagricol detinut sau care il mentin in "bune conditii agricole si demediu", pana acum fermierii nu au fost controlati aspru, astfel caanual se pierd circa 400 de milioane de euro, potrivit calculelorZF, bani care merg in consum si nu in investitii pentrumodernizarea exploatatiilor.

Din subventiile totale la hectar de 1,1 mld. euro pentru 2009,400 de milioane au intrat in buzunarele proprietarilor de terenagricol care si-au lasat suprafetele nelucrate.

"In momentul in care terenul are un cost pe care detinatorultrebuie sa il plateasca, proprietarul va trebui sa faca ceva cuterenul respectiv, fie sa lucreze si sa obtina un venit de pe terencare sa-i asigure cel putin costul pe care il plateste, fie sa ildea cuiva si sa incaseze de pe el cel putin echivalentul taxei sauimpozitului pe care il va plati, fie sa il vanda si sa scape deacest cost", este de parere ministrul agriculturii.

Cei care nu isi lucreaza terenul ar putea primi subventii maimici sau ar chiar deloc, iar cei care nu au aplicat pentru baniieuropeni, dar au in proprietare terenuri parloaga ar putea plati otaxa pentru necultivarea suprafetei, valoarea acesteia nefiindstabilita inca de autoritati. Si fostul ministru Ilie Sarbu a luatin idscutie impozitarea proprietarilor care nu-si cultivaterenurile agricole, dar pana acum nu au fost luate masuri concretein vederea micsorarii acestei suprafete. Si ministrul Finantelor,Sebastian Vladescu, sustine ca persoanele care au terenuri agricolepe care nu le folosesc ar trebui sa plateasca impozit. "Suntpartizan al impozitarii terenurilor nefolosite. O penalitate pentruneexploatarea terenurilor este binevenita. Sustin impozitarea", adeclarat Vladescu ieri, in cadrul sedintei de la Bursa de ValoriBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO