Eveniment

Expert în securitate: Revendicarea Statului Islamic pentru atacul din Rusia e plauzibilă

Expert în securitate: Revendicarea Statului Islamic...

Autor: Tiberiu Sabo

23.03.2024, 19:57 58

Revendicarea de către Statul Islamic a atacului dintr-o sală de concerte de lângă Moscova pare a fi plauzibilă, potrivindu-se unui model de atacuri anterioare ale militanţilor islamişti, conform unor experţi în securitate.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seara din Rusia, în urma căruia, potrivit ultimului bilanţ, 133 de persoane au fost ucise, relevă Reuters. Statul Islamic a şi publicat o fotografie a presupuşilor atacatori.

Adam Dolnik, un expert ceh în securitate care a studiat atacurile islamiste din trecut din India, Kenya, Rusia şi din alte zone ale lumii, a declarat că revendicarea Statului Islamic pare credibilă, deşi "acest fapt nu îi va împiedica pe ruşi să profite de acest lucru pentru agenda lor de politică externă faţă de Ucraina şi Occident", notează Reuters.

Dolnik a afirmat că atacul din Rusia reprezintă un ”modus operandi” tipic pentru Statul Islamic şi Al-Qaida.

Singurul element neobişnuit, potrivit lui Dolnik, a fost faptul că autorii au reuşit să fugă (chiar dacă ulterior ar fi fost prinşi). Asta spre deosebire de atacurile tipice ale militanţilor islamişti, în care aceştia se pregătesc să moară şi se aşteaptă să fie împuşcaţi în cele din urmă de forţele de securitate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO