Eveniment

Exporturile continuă ascensiunea, în timp ce importurile decelerează

Exporturile continuă ascensiunea, în timp ce importurile decelerează

Autor: Claudia Medrega

11.10.2010, 23:57 30

"Cifrele denotă o îmbunătăţire la nivelul balanţei comerciale,ca urmare a accelerării ritmului de creştere a exporturilor, carepentru prima dată în ultimele luni a devansat substanţial dinamicaimporturilor", a afirmat Melania Hăncilă, economistul-şef alVolksbank.

Deşi exporturile au crescut într-un ritm mai rapid decâtimporturile, deficitul comercial a crescut în primele opt luni cu1,9% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6,09 mld.euro.

Unii analişti au avertizat că tendinţa de creştere a deficituluicomercial este îngrijorătoare în condiţiile în care consumul şiinvestiţiile s-au ajustat, iar economia scade, şi au susţinutnecesitatea unei monede mai flexibile care ar ajuta preţurilecompetitive.

Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilădin România, susţine necesitatea existenţei unui curs stabil, fărăcreşteri şi scăderi semnificative. "Cursul de schimb esteacceptabil pentru exportatori. Suntem pentru stabilitatea cursuluide schimb, fără oscilaţii importante."

Faţă de iulie 2010, exporturile au scăzut cu 18% atât lavalorile exprimate în lei, cât şi în euro, în timp ce importurileau coborât cu 16,3%, potrivit datelor Institutului Naţional deStatistică.

Exporturile au însumat în august 11,7 mld. lei (2,7 mld. euro),iar importurile s-au plasat la 14,2 mld. lei (3,3 mld. euro). Lanivelul primelor opt luni din acest an exporturile au urcat cu25,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, la 23,3 mld.euro, în timp ce importurile au avansat cu 19,5%, la 29,4 mld.euro.

În luna august s-a observat o creştere a ponderii produseloralimentare, băuturi şi tutun, precum şi a materiilor prime înponderea exporturilor. La polul opus, maşinile şi echipamentele auscăzut semnificativ atât în ponderea exporturilor, cât şi aimporturilor, pe fondul unei reveniri mai lente a principalilornoştri parteneri comerciali din UE, a mai spus Hăncilă.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilorsunt deţinute de grupele "maşini şi echipamente de transport" (42%la export şi 34,9% la import) şi "alte produse manufacturate"(34,2% la export şi respectiv 30,9% la import).

Exporturile s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursulacestui an, însă nu au reuşit să antreneze revenirea economiei,care va continua să se zbată în recesiune şi în 2010. La nivelulimporturilor ritmul de creştere a decelerat în septembrie la 13,7%,pe fondul scăderii consumului privat, a cererii interne, dupăimplementarea măsurilor de austeritate.
claudia.medrega@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO