Eveniment

Festivalul cu degustare RO-WINE. Ce înseamnă să fii exclusivist în vin?

Festivalul cu degustare RO-WINE. Ce înseamnă să fii...

Autor: Eugen Istodor

22.05.2016, 11:48 99

Am fost acolo. Am luat un pahar din turnul de pahare de la intrare. Am intrat într-o lume exclusivistă. Atât de simplu. Ce înseamnă de fapt exclusivism? Un pahar de vin înseamnă călătorie, experiment, etică, tact, cuvinte, cultură. Da, ştim. dar cum se întâmplă, în fapt? Iniţierea mea la Ro WINE aşa a arătat:

Întâi, călătoreşti, experimentezi. Nu ştii totul, nu eşti tu mare cunoscător. Cu un simplu pahar am început călătoria, m-am lăsat călătorit. România, Italia, Franţa, Moldova, Argentina, Bulgaria... Diferenţe? O groază, deşi vinurile sunt egale în calitate la un festival de asemenea amploare. Diferenţa o fac profesioniştii. Se cunosc, se preţăluiesc şi se concurează. Se privesc în ochi şi scornesc formula diferită, formulă din ceea ce au cu toţii la îndemână: cunoştinţe, veţi spune, voi adăuga din ceea ce mi-au spus chiar ei: imprevizibila natură, solul, apa şi, unii o recunosc, Dumnezeul.

Eşti derutat, nu? Cum, nu-i deajuns să ştii formule? Am luat paharul şi am mers printre vinuri. Fă-o şi tu acum la fe,l până se lasă seara, mergând la RO WINE. Savurează, adică, intră într-o experienţă a simţurilor. Ai la îndemână cuvinte: fructe de pădure? savoare? buchet? forţă? caracter? cremos? delicat? chilli, ghimbir? explorezi textura, eleganţa? mătăsos! Câte cuvinte ai la tine, atâtea le pui în valoare făcând un gest firesc: savurezi picătura, înghiţitura. Sunt sute de vinuri, nu ai de ce să bei. Intrarea într-o lume de acest fel, cu atâtea opţiuni, îţi cultivă şi stăpâneşte limbajul, gesturile. Cumpătat nu dela natură, ci pentru că ai o călătorie de dus la capăt. O picătură de vin te hrăneşte, te binedispune, nu ai motive să te grăbeşti. Nu pierzi nimic. Câştigi având răbdare cu vinul.

Asta înseamnă exclusivism. Într-o înfruntare cu plăcerea, ea te modelează, te re-crează. Ieri, ore în şir, m-am bucurat de vinuri. Unele mă tulburau, altele vă colorau, cert este că tot ele aveau grijă de mine. Da, şi aici nu este vorba de altceva decât de unitatea de bază a iniţierii: vinul sec. Simplu, nu? Sec. Nu dulce, nu demidulce, nicio păcăleală. Vinul sec, roşu, alb, roze. Vinul sec are principala calitate de a nu fi intruziv, de a te lăsa să-l savurezi, de a călători. Te întreabă el: ce spui? Te lasă pe tine să-ţi dai cu părerea. Când bei cu picătura, cât savurezi, vinul sec te lasă să comentezi, să fantazezi, dar ca un însoţitor, un prieten adevărat. Nu te obligă, te intrigă, poate.

Asta înseamnă să fii exclusivist. Să intri la RO WINE, în Fratelli. Mai sunt câteva ore, nu le irosi! Bun, dacă vrei afaceri, nu-i rău. Succes într-o industrie savuroasă. Cine nu vrea şi plăcere şi business şi prestigiu?

Aici detaliile festivalului: http://www.romaniawinefestival.com/

Citiţi şi portretul organizatorului, dar şi interviul MEDIAFAX CULTURĂ cu Marinela Ardelean:

Marinela V. Ardelean, specialist în branding şi business development în industria enogastronomică, numită „la Dame d'excellence du vin de la Roumanie” de Helmuth Helmuth Köcher, ambasadorul Festivalului RO-Wine 2016, care va avea loc în această sâmbătă şi duminică la Fratelli Studios din Bucureşti, este autoarea cărţii „50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, precum şi a vastului volum „Cartea vinurilor româneşti/ The Wine Book of România 2015-2016”, primul ghid care reuneşte cele mai bune vinuri din România şi din Republica Moldova.

Site http://www.marinelaardelean.com/

Interviul Mediafax: http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-marinela-ardelean-specialist-in-enogastronomie-recomandari-speciale-de-vinuri-de-sfintii-constantin-si-elena-15351983

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO