Eveniment

Finanţele aleg avocaţi pentru programul de finanţare externă

Autor: Razvan Voican

21.09.2010, 23:54 19

Astăzi la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor urmează să fiedeschise plicurile sigilate cu ofertele tehnice şi financiaretransmise de firmele de avocatură interesate de contractul deasistenţă juridică pe trei ani pentru programul de emisiuni detitluri de stat pe termen mediu pe pieţele internaţionale (mediumterm notes) de până la 7 mld. euro.
Un asemenea contract încheiat cu un stat european este atractivpentru firmele de avocatură în primul rând din considerente de"blazon". Programul de finanţare ar putea fi lansat în a doua partea lunii octombrie, fiind primul de acest tip folosit de Româniapentru finanţarea deficitului bugetar.

Selecţia organizată de Finanţe pentru asistenţă juridică a fostdeschisă firmelor de specialitate locale şi străine, care au pututdepune oferte şi în consorţiu. Termenul de intrare în competiţieexpiră astăzi la ora 12:00, participanţii putând asista apoi ladeschiderea ofertelor. Cât priveşte referinţele solicitateofertanţilor, Finanţele au informat că includerea poziţiei ocupateîn clasamente profesionale internaţionale precum Cham­bers sauLegal 500 nu este suficientă, fiind necesare şi documente care sădemonstreze că o firmă se bucură de încredere din parteaclienţilor.

Printre responsabil­i­tăţile contractuale ale avocaţilor angajaţise numără negocierea, pregătirea, revizuirea oricăror documenteaferente implementării şi derulării programului, asistenţă înstructurarea ori­cărei tranzacţii şi participarea în procesul dedue diligence, precum şi pregătirea, la un moment dat, adocumentaţiei necesare efectuării de emisiuni de instrumentefinanciare sub Regula 144A din Legea valorilor mobiliare din SUA(experienţa la acest capitol constituie criteriu deselecţie).
Comisia de evaluare a ofertelor este condusă de Bogdan Drăgoi,secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cuTrezoreria, şi are încă patru membri desemnaţi de direcţii dinminister.

Finanţele au trecut la selectarea avocaţilor la aproape o lună dupăce au ales băncile Erste Group şi Société Générale pentruintermedierea programului de finanţare externă în urma evaluării acirca 20 de oferte. Între timp, cele două bănci câştigătoare şi-auales deja propria firmă de avocatură - Badea Clifford Chance, carea început să lucreze la prospectul de emisiune care va sta la bazaprogramului de finanţare.
Aceeaşi firmă, alături de casa britanică de avocatură CliffordChance LLP, a acordat asistenţă consorţiului format din DeutscheBank, EFG Eurobank şi HSBC, care s-a ocupat de emisiunea deeuroobligaţiuni de 1 mld. euro lansată de România în primăvaraacestui an. Pentru tranzacţia respectivă Ministerul Finanţelor afost consiliat de firmele Slaughter and May, respectiv deBulboacă&Asociaţii pe legea română.
Clifford Chance LLP şi Badea Clifford Chance sunt angajate şi înprogramul de medium term notes lansat anul trecut de BCR, cea maimare bancă de pe piaţă şi singura care a recurs până acum laaceastă modalitate de finanţare de pe piaţa externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO