Eveniment

Finanţele se gândesc la noi reduceri de TVA după „succesul“ înregistrat cu taxa de 9% la pâine

Premierul Victor Ponta (dr.) le-a cerut ieri Ioanei Petrescu de la Finanţe (stg.) şi lui Daniel Constantin de la Agricultură să meargă înainte cu reducerea TVA la alimente: „Un mesaj pe care îl dau un pic detaşat, ca să zic aşa, pentru că în 2015 probabil că nu voi mai fi chiar în echipă cu doamna Petrescu şi cu domnul Constantin, este că, pe baza acestui succes, trebuie să mergem mai departe“. Foto: Andreea Alexandru

Premierul Victor Ponta (dr.) le-a cerut ieri Ioanei Petrescu de la Finanţe (stg.) şi lui Daniel Constantin de la Agricultură să meargă înainte cu reducerea TVA la alimente: „Un mesaj pe care îl dau un pic detaşat, ca să zic aşa, pentru că în 2015 probabil că nu voi mai fi chiar în echipă cu doamna Petrescu şi cu domnul Constantin, este că, pe baza acestui succes, trebuie să mergem mai departe“. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel, Raluca Ghinea

18.09.2014, 00:07 939

Ministerul Finanţelor a pre­zen­tat ieri primele efecte ale reducerii TVA la pro­du­sele de panificaţie de la 24% la 9%, la un an de la intro­ducerea acestei măsuri, impact pe care îl consideră foarte bun, prin urmare respon­sa­bilii ministerului au primit „ordin“ să anali­zeze ipoteza reducerii taxei şi pe alte com­ponente, începând cu 2015.

Impactul reducerii TVA asupra veni­tu­rilor bugetare în perioada septembrie 2013 – iunie 2014 a fost, potrivit unui raport al Mi­nisterului Finanţelor, prezentat ieri de mi­nistrul de resort Ioana Petrescu, de 281 mil. lei, dar, potrivit aceloraşi surse, în aceeaşi perioadă evaziunea fiscală la pâine a înre­gis­trat o reducere cu aproximativ 300 mil. lei.

Potrivit ultimului raport al Consiliului Fiscal, pe baza datelor INS, evaziunea fis­cală are încă o dimensiune foarte ridicată în Ro­mânia, reprezentând 16,2% din PIB în anul 2013. Dacă România ar colecta impozi­tele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană, în condiţiile în care nivelul egal al principalelor taxe şi impozite în România este mai mare decât media europeană. România are a treia cea mai mare cotă a TVA din UE, iar aproximativ 75% din eva­ziunea fiscală sunt generate la TVA, peste 12% din PIB. Patronatul din industria de profil Rompan a susţinut ieri că după redu­cerea TVA evaziunea a scăzut în această industrie cu 20%.

În acelaşi timp cu scăderea TVA, a scăzut şi preţul. Potrivit ministrului finan­ţe­lor, cea mai importantă scădere de preţ a fost înregistrată în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 la categoria pâine, de 10,25%, în timp ce la făină preţurile s-au redus cu 7,86% faţă de intervalul similar al anului precedent.

Datele INS sprijină raportul minis­te­rului de resort. Potrivit Buletinului Statistic de Preţuri, între iunie 2013 şi iulie 2014 pre­ţul pâinii a scăzut cu 12%.

Premierul Victor Ponta, prezent ieri la lan­sarea raportului Finanţelor care a avut loc la Ministerul Agriculturii, le-a cerut mi­niş­trilor finanţelor şi agriculturii să pre­gă­tească scăderea TVA şi pentru alte produse agro­alimentare, precum legume, fructe, carne, după reducerea operată la pâine, spunând că îi va susţine anul viitor pentru această măsură chiar dacă nu va mai fi „în aceeaşi echipă“. „Un mesaj pe care îl dau un pic detaşat, ca să zic aşa, pentru că în 2015 probabil că nu voi mai fi chiar în echipă cu doamna Petrescu (ministrul finanţelor - n.red.) şi cu domnul Constantin (ministrul agriculturii - n.red.), este că, pe baza acestui succes, trebuie să mergem mai departe“, a spus premierul.

Dacă Ministerul Finanţelor a estimat că după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013 evaziunea fiscală s-a redus cu 300 de milioane de lei, patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite, lucru explicat de Ioana Petrescu în felul următor: MFP şi Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite

„Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar Ministerul Finanţelor indică o scădere de 300 milioane lei, în condiţiile în care evaziunea se ridica la 70% din piaţa de morărit şi panificaţie“, a spus ministrul Finanţelor.

Potrivit raportului Finanţelor, producţia de pâine a crescut în perioada analizată cu aproape 10.000 de tone, iar cea de făină cu 20.000 de tone.

Între septembrie 2013 - iulie 2014 s-a înregistrat o creştere de 18% la producţia de pâine şi de aproape 16% la făină. La paste făinoase s-a consemnat o creştere de 4%, la cozonaci de 17%, iar la produse zaharoase, cofetării şi patiserii de circa 4%.

Potrivit Ioanei Petrescu, preţurile la aceste produse au scăzut imediat după introducerea măsurii, în octombrie 2013, cu 15%, iar în decembrie scăderea era de 11,39% la pâine şi de 8,82% la făină comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care „piaţa s-a aşezat“.

Rompan indică o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.

Astfel, producţia de făină fiscalizată ar fi crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan se mai arată şi că cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

Firmele din sectorul morărit au înregistrat anul trecut un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a pâinii şi produselor de patiserie de 181,8 milioane lei, totalizând 250 milioane lei, faţă de 169 milioane lei în anul precedent.

Comparativ cu primul semestru al anului trecut, profitul brut a fost mai mare în semestrul al doilea cu 20 milioane lei la fabricarea produselor de morărit şi cu 84 milioane lei în fabricarea pâinii şi produselor de patiserie.

Petrescu a precizat că, pentru prima dată, în semestrul al doilea din 2013, profitul brut realizat în activitatea de fabricare a pâinii şi a produselor de patiserie a fost mai mare decât pierderea netă în sector. Totodată, rata profitabilităţii a devenit pozitivă, fiind de 0,82 %, faţă de -3,21% în primul semestru şi -4,79% în semestrul al doilea din 2012.

Ministrul a mai menţionat ieri că au crescut cantităţile de făină şi pâine livrate oficial şi declarate de agenţii economici, în special pe piaţa internă, după reducerea TVA. De asemenea, exportul de făină a crescut în intervalul septembrie 2013-mai 2014 cu aproape 34%, iar cel de produse de brutărie cu 28,5%.

 

Impactul reducerii TVA în analiza Finanţelor şi a Rompan

+ Impactul asupra veniturilor bugetare în perioada septembrie 2013 – iunie 2014 a fost de 281 de milioane de lei.

+ Cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane de lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

+ Evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.

+ Producţia de pâine a crescut cu aproape 10.000 de tone  (Ă18%), iar cea de făină cu 20.000 de tone (Ă16%).

+ Preţurile au scăzut după introducerea măsurii: în octombrie 2013 cu 15%, iar în decembrie scăderea era de 11,39% la pâine şi de 8,82% la făină comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

+ Producţia de făină fiscalizată ar fi crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent.

+ Producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 de tone (19%), de la 862.000 de tone la 1,026 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO