Eveniment

Fiscul începe abia după 5 ani de când i-a cerut FMI inspecţiile la persoanele cu averi nejustificate

Gelu Ştefan Diaconu: Vom schimba cadrul de reglementare procedurală

Gelu Ştefan Diaconu: Vom schimba cadrul de reglementare procedurală

Autor: Ovidiu Tempea

01.09.2014, 00:03 798

ANAF a început inspecţiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, în cazul cărora existau discrepanţe de milioane de euro între valoarea averii şi valoarea rezultată din impozitele plătite, iar până la finele anului va întări serviciile regionale de verificări fiscale cu 200 de specialişti. FMI i-a cerut guvernului să înceapă verificarea averilor nejustificate încă din 2009.

„Consecinţa verificărilor pe eşantionul precedent din cele 30 de cazuri este că avem o creştere a veniturilor declarate din surse, să spunem, mai puţin uzuale, cum ar fi dividende realizate în străinătate. Oamenii, văzând că mai sunt şi întrebaţi, sau că prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relaţional au fost luaţi la întrebări, preferă să înceapă să declare. De fapt, derularea programului, care se va întinde şi va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care din păcate presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecinţă pozitivă o constituie creşterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul când un astfel de program are impact în spaţiul public“, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF Gelu Ştefan Diaconu.

Şeful Fiscului a adăugat că pe eşantionul precedent, verificat în 2013 -2014, veniturile declarate au crescut substanţial, chiar dacă ANAF nu a început inspecţii fiscale, iar această situaţie demonstrează că scopul programului a fost atins, de creştere a gradului de conformare voluntară. Diaconu a anunţat că până la finele anului vor fi selectate 200 de persoane dintr-un număr de 400 de propuneri pentru înfiinţarea serviciilor regionale de verificări fiscale. Cei selectaţi vor urma cursuri de pregătire profesională specifică şi îşi vor începe activitatea de la 1 ianuarie 2015.

„Vom selecta riguros, inclusiv cu verificări specifice altor autorităţi ale statului. Aici, vă puteţi imagina, nu putem angrena persoane asupra cărora planează unele suspiciuni legate de integritate, persoane care nu au un background profesional perfect“, a continuat şeful ANAF.

 

ANAF schimbă modalitatea de control la companii

ANAF va modifica reglementările procedurale astfel încât, în anumite cazuri, controalele şi procesele-verbale încheiate de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) să fie temei pentru emiterea deciziei de impunere către firme, fără a mai fi necesară trimiterea inspecţiei fiscale.

„O să vedeţi că o să mergem pe un anumit segment al controalelor, unde procesul-verbal, va trebui să modificăm procedura, evident, unde procesul-verbal al structurii de antifraudă, în exercitarea controlului operativ, va fi temei pentru încheierea unui raport de inspecţie fiscală şi emiterea deciziei de impunere (...) Antifrauda, ca structură de control operativ, că nu e inspecţie fiscală, este impropriu ce am zis RIF (raport de inspecţie fiscală - n.red.), o să îl denumim altfel, va putea fi temei al emiterii deciziei de impunere pe anumite segmente de activitate, pentru că nu are rost să mai plimbăm şi inspecţia până acolo dacă sunt lucruri constatate cert. Vom schimba cadrul de reglementare procedurală“, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANAF Gelu Ştefan Diaconu. El a arătat că întreaga activitate a Direcţiei Antifraudă se derulează pe acţiuni planificate anterior, având criterii certe de selectare, şi nimeni nu se deplasează în control la o firmă fără ca această acţiune să fi fost planificată anterior la nivel de cod unic de înregistrate al fiecărei firme, întrucât inspectorii ar risca să fie eliberaţi din funcţie.

„Ca să nu mai circule în spaţiul public tot soiul de vorbe că ăia vin cu controalele la comandă. 70-80 % din aceste controale sunt bazate şi pe informaţii care vin şi de la alte structuri“, a adăugat Diaconu.

Potrivit şefului Fiscului, Direcţia Generală Antifraudă a calculat în acest an obligaţii ale firmelor care trec de 300 de milioane de euro, cu certitudinea încasărilor de minimum 80% întrucât sunt măsuri asigurătorii instituite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO