Eveniment

FMI: Guvernul să decidă ce companii rămân de stat şi să privatizeze sau să lichideze restul

FMI: Guvernul să decidă ce companii rămân de stat şi să privatizeze sau să lichideze restul

Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

25.10.2012, 00:08 1151

Guvernul trebuie să decidă ce companii păstrează şi să privatizeze sau să lichideze restul pentru că sectorul întreprinderilor de stat din România încă este supradimensionat raportat şi la situaţia din alte ţări est-europene, lipsit de transparenţă şi ineficient, acţionând ca o frână pentru economie, potrivit raportului anual al FMI de analiză a situaţiei economice a României.

Astfel, societăţile de stat controlează 53% din sectorul energetic şi 34% din sectorul de transport.

Reforma companiilor de stat este soluţia consolidării creşterii economice pe termen lung, afirmă experţii Fondului. După aproape patru ani în care FMI a ghidat politica economică a guvernelor care s-au succedat, România nu a reuşit să revină la o creştere economică solidă, fiind în continuare ameninţată de recesiune. De altfel, analizele FMI arată că o intensificare a crizei din zona euro ar putea provoca o cădere a PIB cu 5% şi deprecierea leului cu 15-20% faţă de euro.

"Guvernul ar trebui să decidă care întreprinderi ar trebui să rămână în mâinile statului, deoarece eşecul pieţei într-un anumit sector nu poate să fie remediat printr-o reglementare mai bună. Lista companiilor ar trebui să fie publicată. Toate celelalte companii de stat ar trebui să fie privatizate sau lichidate. Nu este necesar pentru stat să deţină companii miniere sau firme care activează în domeniul chimic", se arată în raportul citat.

FMI consideră că o transparenţă mai mare a activităţii întreprinderilor de stat şi o comunicare mai bună a strategiei în ceea ce priveşte reforma companiilor de stat ar face ca reformele să fie mai uşor de implementat. "Există aproape 1.000 de com­panii de stat, din care la 240 statul este acţionar majoritar, iar restul sunt deţinute de autorită­ţi­le locale. Per total, angajează 10% din forţa de muncă şi aduc 9% din valoarea adăugată din economie."

Trecând în revistă marile vulnerabilităţi din perioada următoare, FMI atrage atenţia asupra reducerii liniilor de finanţare de la băncile străine, care au scăzut cu 2,2 mld. euro în primele şapte luni din acest an. În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, FMI consideră că România nu are asigurată o finanţare sustenabilă, astfel că Guvernul va trebui să caute noi soluţii de creştere a veniturilor - de la includerea în sistem a unui număr cât mai mare de cetăţeni până la majorări de impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO