Eveniment

FMI îşi amână vizita cu o săptămână ca să treacă referendumul

FMI îşi amână vizita cu o săptămână ca să treacă referendumul

Autor: Ovidiu Tempea

17.07.2012, 00:02 72

Delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, pentru săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 29 iulie, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Bineînţeles că s-a amânat pentru că delegaţiile FMI şi Comisiei Europene au considerat întotdeauna că nu trebuie să vină în campanie electorală. Săptămâna 22-29 este ultima săptămână de campanie electorală", a spus premierul. La începutul lunii iulie ministrul finanţelor Florin Georgescu spunea că experţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor veni la Bucureşti pe 24 sau 25 iulie pentru o nouă evaluare a acordului, nefiind prevăzut ca misiunea să fie amânată din cauza situaţiei politice interne. Ministrul finanţelor a declarat ieri la Gândul Live că atunci când va veni misiunea FMI/CE se aşteaptă la încheierea cu succes a misiunii.

"Umbrela de stabilitate financiară dată de FMI şi Comisia Europeană este cel mai important garant pentru investiţiile străine. Când va veni misiunea avem toate informaţiile în vederea încheierii cu succes a misiunii. România este pe o traiectorie bună, există stabilitate economică, s-au făcut progrese." Întrebat care sunt principalele pericole la adresa economiei româneşti, Georgescu a răspuns că nu vede pericole cât timp va continua colaborarea cu FMI. În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să ia din nou bani de la FMI, premierul Victor Ponta a infirmat o astfel de alternativă.

Acordul încheiat de România cu FMI în primăvara anului 2011 este de tip preventiv, sumele eliberate de Fond nefiind accesate. FMI a aprobat la sfârşitul lunii iunie a cincea evaluare a acordului şi, concomitent, disponibilizarea a încă 519,4 mil. euro. Totalul resurselor financiare care pot fi accesate de statul român prin acord ajunge la circa 2,67 mld. euro din totalul programului de circa 3,7 mld. euro. Ministrul Finanţelor a afirmat că a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional că deficitul bugetului general consolidat la şase luni s-a înscris în parametri negociaţi, iar o altă ţintă atinsă a fost încadrarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO