Eveniment

FMI şi-a terminat evaluarea în România. Vin banii în septembrie?

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Nevoia unui nou acord va fi analizată probabil într-o oarecare măsură la sfârşitul acestui an, dar devine subiect de discuţie probabil anul viitor, când vom şti mult mai precis parametrii macroeconomici. Nu luăm în calcul un nou acord, nu excludem un nou acord.

Adriean Videanu, ministrul economiei: Suntem în parametrii propuşi. Deocamdată nu se pune problema unui nou împrumut. Să vedem finalitatea acestui acord. Ministerul Finanţelor poate decide. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de un nou acord cu FMI

03.08.2010, 23:50 28

De finalizarea acestei evaluări a acordului stand-by cu Româniadepinde virarea tranşei a şasea de circa 900 mil. euro. Deşi ţintaprivind arieratele statului către companii a fost, ca de obicei,ratată, intrarea banilor în a doua jumătate a lunii septembrie paredestul de sigură.

Creşterea economică, politica fiscală, reformele structurale,situaţia sectorului financiar şi politica monetară sunt câtevadintre temele discutate de autorităţi cu FMI.


Dacă în acest an este clar că economia va continua să se adânceascăîn recesiune, estimările pentru 2011 par să fie destul deoptimiste.

Perspectivele economiei în 2011

După ce în 2009 economia a căzut cu 7,1%, amplitudineacontracţiei economice din acest an va fi de 1,7-1,9%, în timp cepentru 2011 proiectul de buget discutat cu FMI prevede o creştere aPIB de 1,5-2%, după cum a anunţat ministrul finanţelor, SebastianVlădescu.

Rămâne de văzut dacă şi în 2011 evoluţia economiei va contraziceoptimismul autorităţilor şi instituţiilor financiareinternaţionale, aşa cum s-a întâmplat în acest an. Pentru 2010prognozele au pornit de la o creştere de 1,3%, au continuat cu oscădere de 0,5%, pentru ca acum previziunile să indice o contracţiede aproape 2%. În schimb, pentru 2011 FMI anticipa în primăvară căeconomia românească avea să "decoleze" cu o creştere de 5,1%, iarulterior prognoza a fost modificată la 3,6%.

Şi noile estimări ale FMI apar drept optimiste având în vederecă majoritatea băncilor locale şi BERD au anunţat că se aşteaptă lao scădere a economiei româneşti cu 3% în acest an, în timp cepentru 2011 prognozele indică o creştere timidă de 0,5-1%.

România va fi printre puţinele ţări europene care vor rămâne înrecesiune în acest an, urmând să înregistreze chiar o contracţiemai mare decât Bulgaria sau Croaţia. Iar măsurile de austeritateanunţate de Guvern şi majorarea TVA la 24% vor presa asupraeconomiei.

În aceste condiţii prognozele ar putea deveni mai pesimiste pânăla finalul anului, având în vedere înrăutăţirea pe zi ce trece aactivităţii economice şi perspectiva impozitării tuturorveniturilor.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a spus căprincipala provocare este în acest moment inversarea trenduluinegativ al economiei şi începerea redresării, fiind necesarărealizarea reformei pensiilor şi accelerarea aplicării legiisalarizării unice.

Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legeasistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până la 15septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânatmăcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii revin dinvacanţă abia la începutul acelei luni.

În proiecţia pentru 2011 sunt luate în calcul o ţintă de deficitbugetar de 4,4% din PIB, o inflaţie de 3%, cu o variaţie în plussau minus de 1%, şi un deficit de cont curent în jurul a 5%,potrivit ministrului finanţelor.

A avea sau a nu avea un nou acord cu FMI

Guvernul nu ia în calcul la acest moment încheierea unui nouacord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar nici nu exclude oastfel de variantă, nevoia unui nou acord urmând să fie analizatăla sfârşitul anului, a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

"Nevoia unui nou acord, după părerea mea, va fi analizatăprobabil într-o oarecare măsură la sfârşitul acestui an, dar devinesubiect de discuţie probabil anul viitor, când vom şti mult maiprecis parametrii macroeconomici ai anului 2011, când vom şti careau fost evoluţiile efective în 2010. Nu luăm în calcul un nouacord, nu excludem un nou acord."

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a spus cădiscuţiile despre un nou acord între autorităţile române şiinstituţia financiară internaţională sunt premature şi că vor avealoc "la un moment dat". Pe de altă parte, Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI, a spus că discuţiile pentru un nouparteneriat cu FMI şi Comisia Europeană ar putea începe laurmătoarea misiune de evaluare a acordului actual, înoctombrie.

Acordul de finanţare externă încheiat de România cu FMI, UE,Banca Mondială şi BERD se finalizează în primăvara anuluiviitor.

Ce se va întâmpla cu salariile în 2011

Salariile din sectorul bugetar au scăzut de la 1 iulie cu 25%,Guvernul vizând astfel reducerea cheltuielilor bugetare, înîncercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8%convenită cu FMI. De asemenea, guvernul s-a angajat să limitezepersonalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceeace reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, şi să limitezefondul de salarii la 39 mld. lei în 2011.

Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat curestructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite ocreştere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă destabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar, potrivitlui Vlădescu.

Ministrul finanţelor a explicat că pentru a atinge plafonulstabilit pentru salarii, pot să fie necesare sau nudisponibilizări, depinzând de nivelul salariului care va fistabilit prin noua Lege a salarizării unice, valabilă începând cu 1ianuarie. "Este vorba de aritmetică. Dacă salariile vor fi maimici, numărul de angajaţi poate să rămână acelaşi, dacă salariilevor fi mai mari, numărul de angajaţi va trebui redus. Calcululelementar arată că 39 de miliarde permite, şi cu restructurarea de60.000, o creştere salarială medie de peste 10%."

Vlădescu a precizat că rămâne să fie stabilit cum va fidistribuită această creştere. "De aici încolo este o altă discuţie,cum va fi distribuită această creştere, cât se va distribui lasalariile mici, cât se va distribui la salariile mari. Deci, dinacest punct de vedere, nivelul efectiv de salarizare al fiecăreipoziţii din sectorul bugetar va fi stabilit prin Legea salarizării,şi el nu va fi cel de astăzi."

Larândul lui, Adriean Videanu, ministrului economiei, a spus căsalariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anulviitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%. "În2011 se vor crea premisele pentru a reveni la salariile de dinaintede tăierea de 25% şi să urce în trepte la nivelul anterior", adeclarat Videanu, marţi, la videochatul Gândul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO