Eveniment

FMI vine în România pe 6 noiembrie, dar va reveni şi după instalarea noului guvern

17.10.2012, 00:05 199

Experţii FMI vor veni la Bucureşti în luna noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre situaţia eco­nomică, însă a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by va fi amânată, delegaţia Fondului urmând să se întoarcă în România odată cu instalarea noului guvern.

"Având în vedere alegerile parlamentare care vor fi organizate în România pe 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amânată. Echipa FMI, care are misiunea de a discuta performanţele înregistrate în cadrul programului şi de a stabili împreună cu autorităţile măsurile necesare pentru finalizarea evaluării, va sosi la Bucureşti odată cu instalarea unui nou guvern", a declarat într-un comunicat Tonny Lybek, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria.

Vizia FMI va fi foarte importantă ca semnal pentru pieţele externe, care aşteaptă cu mare interes fiecare evaluare a Fondului şi monitorizează orice declaraţie a experţilor de la Washington.

Sosirea experţilor FMI în România dă o senzaţie de confort că nu se vor produce derapaje majore în preajma alegerilor parlamentare, care sunt pro­gramate pentru înce­putul lunii decembrie.

Experienţa din anii electorali nu este încuraja­toare, având în vedere că politicienii au venit cu diverse proiecte de măsuri populiste care au dus la explozia cheltuielilor bugetare pe baze nesustenabile, în timp ce problema gradului redus de colectare a veniturilor a persistat. Rămâne de văzut dacă de această dată vor putea fi evitate excesele din trecut. Până la sfârşitul lunii august deficitul bugetar a fost ţinut sub control, ajungând la 1,17% din PIB. Ţinta de deficit pe întregul an este de 2,2% din PIB.

Misiunea FMI, condusă de Erik de Vrijer, va veni la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie, pe agenda discuţiilor cu autorităţile române aflându-se atât evoluţiile economice recente, cât şi perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale. Echipa Fondului va fi însoţită de experţi de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Guvernul intenţionează să efectueze a doua rectificare bugetară din acest an la sfârşitul lunii octombrie, înainte de sosirea experţilor FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat recent la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV că prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor şi pentru plata pensiilor, deoarece construcţia buge­tară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului. El a indicat că realocarea de fonduri pentru funcţio­narea în continuare a statului este în sumă de 1,3 mld. lei.

La sfârşitul lunii septembrie, boardul FMI a aprobat cea de-a şasea evaluare a acordului preventiv cu România, dispo­ni­bilizând cea de-a şaptea tranşă, în valoare de aproximativ 500 mil. euro, din programul de finanţare de 3,5 miliarde euro. Acordul aflat în derulare este unul preventiv, iar autorităţile române nu au accesat finanţarea până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO