Eveniment

Fostul şef al ANEVAR: De ce nu trebuie prelungit termenul de plată pentru impozitul pe clădiri

Fostul şef al ANEVAR: De ce nu trebuie prelungit...

Autor: Dana Ciriperu

14.03.2016, 00:04 764

Adrian Vascu, fostul şef al ANEVAR (asociaţia evaluatorilor), nu susţine ideea amâ­nării termenului de plată pentru impozitul pe clădiri chiar dacă există în continuare confuzie legată de modul de interpretare a legii de către contribuabili (cât au de plătit persoanele fizice care au o locuinţă cu destinaţie mixtă, adică firmă şi casă), dar şi de către Fisc.

„Altfel, chiar dacă decizia prelungirii e cea mai simplă şi toată lumea ar fi bucuroasă, «generatorii» acestei schimbări vor înţelege că pe baza demersului lor superficial s-a realizat uşor o modificare importantă şi vor proceda şi pe viitor la fel, pentru că s-a creat un precedent, sau, mai rău, s-a continuat cu acelaşi mod de abor­dare a situaţiilor din anii anteriori. Am răspunde la interese strict punctuale şi neconvergente, în dauna implementarii unui mod sănătos de ra­por­tare la lege şi la respectarea acesteia. Iar predicti­bilitatea pe care o cere de atâta timp întreg me­diul de afaceri ar fi, încă o dată, ignorată. Poate ar fi momentul să schimbăm ceva din menta­lităţile vechi conform cărora în loc să respectăm reguli, găsim o cale să le modificăm astfel încât să ne fie bine“, a declarat Adrian Vascu într-o opinie pe acestă temă scrisă pentru ZF.

Conform datelor ANEVAR, până în pre­zent au fost realizate nu mai puţin de 50.000 de rapoarte de evaluare pentru un număr de 78.000 de clădiri. Peste 41.000 dintre acestea aparţin persoanelor fizice, fiind clădiri nerezidenţiale şi mixte, şi puţin peste 37.000 aparţinând persoa­nelor juridice.

„Luând în calcul cifrele generoase de mai sus este clar că nu există dificultăţi în zona evaluatorilor autorizaţi, cu condiţia ca aceştia să fie solicitaţi de către contribuabili în timp util. Sunt de acord cu faptul că unii dintre ei sunt ocupaţi până la refuz, dar există numeroşi alţii care au disponibilitate, prin urmare acest motiv nu poate fi invocat în susţinerea amânării”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO