Eveniment

Geoana: Asteptam de la Finante, cu aviz BNR, numirile in CA la CEC

Geoana: Asteptam de la Finante, cu aviz BNR, numirile in CA la CEC

Mircea Geoana, presedintele PSD: CEC este o institutie financiara importanta. O tratam cu toata responsabilitatea. Exista propuneri pe care noi (PSD, n.r.) le-am facut si asteptam in continuare ca Ministerul Finantelor, cu avizul obligatoriu al BNR, sa faca numirile in Consiliul de Administratie, asa cum prevede legea romaneasca.

01.06.2009, 19:37 37

Presedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoana, a declarat ieri ca PSD a facut „propuneri" si asteapta „in continuare" ca Ministerul Finantelor, cu avizul BNR, sa faca numirile in cadrul Consiliului de Administratie (CA) al CEC Bank, el subliniind ca formatiunea sa nu doreste sa politizeze acest subiect.

„CEC este o institutie financiara importanta. O tratam cu toata responsabilitatea. Exista propuneri pe care noi (PSD, n.r.) le-am facut si asteptam in continuare ca Ministerul Finantelor, cu avizul obligatoriu al BNR, sa faca numirile in Consiliul de Administratie, asa cum prevede legea romaneasca", a declarat Geoana, raspunzand unei intrebari privind ajungerea la un acord in coalitie privind o eventuala numire la conducerea CEC.
„Nu facem din acest subiect unul de disputa politica. Nu este un subiect pe care dorim sa il politizam, dar consideram ca este important in aceasta perioada sa putem sa folosim toate instrumentele care sunt la dispozitia statului roman - institutiile financiare care inca sunt in posesia statului roman, fondurile de garantare, de contragarantare - ca parghii de stimulare a relansarii economice", a precizat el.
Intrebat cum explica faptul ca pana in acest moment nu a fost numit totusi cineva la conducerea CEC, Geoana a precizat ca aceasta importanta institutie financiara nu poate fi considerata ca o simpla agentie sau ca un minister. „Este un loc sensibil, important, in care BNR are un cuvant de spus cu privire la faptul ca exista un aviz obligatoriu din partea BNR pentru orice fel de propunere in orice parte a sistemului bancar. Noi suntem convinsi ca acest lucru va fi rezolvat (numirea la CEC, n.r.), dar am dori sa il facem fara sa bruscam sistemul si fara sa dam senzatia ca este un subiect politic. Nu", a spus Geoana.
Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al CEC Bank, nu a luat in discutie, la Adunarea Generala desfasurata saptamana trecuta, modificarea componentei conducerii bancii, care a ramas nemodificata atat la nivelul Consiliului de Administratie, cat si al Comitetului de Directie.
Conducerea CEC Bank a facut obiectul unor negocieri intre partidele din coalitia de guvernamant, PSD cerand PD-L, in mai multe randuri, sa-l numeasca la sefia bancii pe Enache Jiru, fost presedinte al institutiei de credit.
La mijlocul lunii martie, Mircea Ursache, coordonator pentru mediul de afaceri in cadrul PSD, declara ca pana la 30 aprilie va avea loc AGA la CEC, iar pe ordinea de zi ar fi urmat sa figureze si inlocuirea unor membri din CA care nu mai indeplinesc functii in Ministerul Finantelor. Ursache spunea atunci ca Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie a Administratorului Fondului Proprietatea, este o „propunere nimerita" pentru functia de presedinte al CEC Bank. La putin timp dupa aceste declaratii, atat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, cat si oficialii BNR au respins informatiile. Mai mult, BNR a amintit ca ultimul cuvant in numirea unor conducatori de institutii de credit apartine bancii centrale.
Comitetul de Directie al CEC Bank este condus de presedintele Radu Ghetea, care este si presedinte al CA, secondat de Gheorghe Carabasan - prim-vicepresedinte, si trei vicepresedinti - Cristian Tudorancea, Mihaela Lucica Pop si Mirela Iovu. Din Consiliul de Administratie mai fac parte Gheorghe Carabasan, Cristian Tudorancea, Mihaela Lucica Pop, Sebastian Vladescu, Catalin Doica, Alice Batu, Bogdan Hutuca, Ciprian Badea si Serban Pop. Bogdan Dragoi trebuie sa primeasca in perioada urmatoare avizul Bancii Nationale a Romaniei.
In urma cu o saptamana, Radu Ghetea a fost reales pentru al patrulea mandat de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. In sedinta AGA de joi, Finantele au aprobat raportul financiar al CEC Bank si raportul auditorului, iar in sedinta CA a fost discutata situatia portofoliului de credite si a provizioanelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO