Eveniment

Gerul ne obliga sa importam mai mult gaz de la rusi si sa platim 1 mil. $ in plus

26.01.2010, 23:15 24

Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultimele zile auobligat autoritatile locale sa recurga la majorarea importurilorzilnice de gaze din Rusia pentru acoperirea necesitatilor deconsum.

"Am luat aceasta decizie pentru a nu exista nicio problema inceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale a pietei locale si inspecial a populatiei. Astfel, pentru zilele de marti si de miercuricantitatile suplimentare de gaze pe care le vom importa se ridicala 2 milioane de metri cubi pe zi. Oricum, situatia s-astabilizat", a declarat Tudor Serban, secretar de stat inMinisterul Economiei. Anterior, Serban declarase ca este posibil caimporturile de gaze sa se dubleze in aceasta perioada, lucru carear putea duce la cresterea facturilor pentru populatie.

In prezent, mia de metri cubi de gaze costa circa 220 de dolari,dar tinand cont de conditiile speciale in care s-a facut aceastaachizitie, costurile ar putea fi mai mari. Astfel, la un pret de220 de dolari pe mia de metri cubi, Romania ar plati Rusiei 440.000de dolari (312.000 de euro) zilnic pe 2 milioane de metri cubi.Pentru zilele de marti si miercuri, factura suplimentara platitacatre rusi este de cel putin 900.000 de dolari (620.000 deeuro).

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, in cursulzilei de ieri presiunile din reteaua de transport inregistrauvalori care asigurau alimentarea in conditii de siguranta a tuturorlocalitatilor din Romania.

"Productia interna de gaze naturale este de 32,1 milioane demetri cubi, extractia de gaze naturale din depozite este de 25 demilioane de metri cubi pe zi, iar importul prin statia Isaccea sesitueaza la un nivel de 10 milioane de metri cubi pe zi astfelincat nivelul surselor pentru marti, 26 ianuarie este de 67,1milioane de metri cubi", au precizat reprezentantii MinisteruluiEconomiei.

Ca urmare a temperaturilor extrem de scazute inregistrate inultimele zile, Ministerul Economiei a luat decizia de a declarasituatie de urgenta in ceea ce priveste alimentarea cu gazenaturale, astfel ca unele centrale termoelectrice au fost trecutepe pacura, in timp ce livrarile catre consumatorii intreruptibiliau fost blocate.

Directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a anuntat caieri dimineata s-a importat din Rusia cu un milion de metri cubi degaz mai mult decat in ziua precedenta, totalul ajungand la zecemilioane de metri cubi. "Noi am solicitat inca de saptamana trecutasa se ia in considerare o majorare a importului. La nivelul zileide astazi (marti - n.r.) importul de la rusi este de zece milioanede metri cubi de gaz, chiar in aceasta dimineata (marti dimineata -n.r.) am reusit sa importam cu un milion de metri cubi mai multdecat in ziua precedenta", a spus Ioan Rusu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, daca ar aparea suplimentari ale cantitatii degaze disponibile sistemul ar putea functiona mult mai bine, dar siin aceste conditii se poate asigura necesarul Romaniei.

"Noi credem ca, daca am avea mai mult gaz, conditiile ar fi multmai bune, dar suntem in stare sa gestionam situatia", a spusRusu.

Noapte polara: consum record de energie

Consumul de energie electrica a crescut in noaptea de luni spremarti cu o treime fata de media obisnuita a acestei perioade, dincauza temperaturilor scazute, a declarat Adrian Baicusi, directorgeneral al Transelectrica. Romania este traversata de un curent deaer rece care a dus minimele termometrelor sub nivelul obisnuit alacestei luni, cea mai scazuta temperatura fiind inregistrata laMiercurea-Ciuc, de -32 de grade Celsius. In 2009, pe fondul crizeieconomice care a dus la oprirea sau reducerea activitatii a maimultor companii, consumul de energie pe plan national a scazut cu8,3%. Pentru anul acesta este estimata o crestere a consumului deenergie de circa 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO