Eveniment

Gigantii de stat din energie devin cele mai valoroase companii

09.02.2010, 23:13 29

Electra si Hidroenergetica, cele doua companii prin intermediulcarora Guvernul incearca sa reorganizeze din temelii sistemul deproductie a energiei, ar putea avea o valoare de piata de peste 4,respectiv 3,5 miliarde de euro, potrivit topului celor maivaloroase 100 de companii din Romania realizat anual de ZF impreunacu casa de investitii Capital Partners.

Aceasta este cea mai mare afacere din ener gie din ultimii 10ani si restructurarea va schimba complet piata locala a energieipentru urmatoarele decade. Intrebarea care se pune este insa dacaimpartirea pe hartie este suficienta pentru a crea cu adevarat"campioni regionali" in energie, asa cum au cehii sau ungurii, saufara un management profesionist companiile vor merge la fel de"impiedicat" ca pana acum.

Afacerile primei companii vor depasi 2 mld. euro, in timp ce aldoilea gigant ar putea avea un rulaj de peste 1,7 mld. euro. Intotal, cele doua companii reunesc peste 40.000 de angajati. Cuaceste valori de piata, gigantii energetici, plan pornit din cadrulMinisterului Economiei condus de Adriean Videanu (PD-L), se potsitua in fata unor companii precum Petrom, Orange sau Vodafone careau dominat ani de-a randul topul celor mai valoroase companii dinRomania.

Proiectul de reorganizare a sistemului ener getic deja a fostaprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, de Guvern,hotararea fiind publicata in Monitorul Oficial.

Prin aceasta masura, Romania incearca sa recupereze terenulpierdut in fata altor tari care si-au construit campioni nationali,i-au condus bine si au reusit sa faca din ei jucatori regionali.Cel mai des amintit exemplu este cel al cehilor de la CEZ, model pecare autoritatile de la Bucuresti incearca sa-l copieze de maimulti ani. Cele doua companii au nevoie de investitii de miliardede euro, cateva sute de oameni vor fi disponibilizati, iarambitiile regionale ale celor doi giganti ar putea sa se facasimtite abia dupa 2012.

"Dupa un an cred ca vom avea valoarea companiei si atunci va fipus cap la cap si un business plan pe termen lung. Acum suntem infaza in care divizam Hidroelectrica, ne ocupam de fuziunile cupartea termo, analizam cum sa rezolvam problema datoriilor CNH",explica Mihai David (PSD) care conduce infiintarea Hidroenergetica,unul dintre cei doi giganti care va incorpora cea mai mare parte aactivelor Hidroelectrica. David este acum directorul general alHidroelectrica, cea mai valoroasa companie de stat.

"Pe termen mediu, investitiile necesare in capacitatile care vorforma Hidroenergetica se ridica la 1-1,5 miliarde de euro, baniiurmand sa se duca atat pentru capacitati noi pe zona hidro, cat sipentru inlocuirea a 650-700 de MW pe zona termo. Avem deja discutiicu bancile pentru finantarea acestor investitii. Toata lumea estecurioasa in ceea ce priveste acest proiect", a explicat David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO