Eveniment

Gruparea Wagner a ameninţat regimul lui Putin că va răzbuna uciderea lui Prigojin: ,,Aşteptaţi-ne!". Ce semnifică culoarea roşie pentru mercenarii ruşi?

Autor: Alexandru Stan

24.08.2023, 07:43 796

„Deja începem, aşteptaţi-ne”, au comunicat membrii grupării Wagner pe Telegram, în timp ce sunt expuşi la lumină roşie. Roşul este una dintre culorile des utilizate în emblemele grupării de mercenari. 

Gruparea Wagner are ca emblemă oficială aceasta. Dar alternativ foloseşte Z colorat cu roşu

Litera Z este unul dintre mai multe simboluri (inclusiv „V” şi „O”) pictate pe vehiculele militare ale Forţelor Armate Ruse implicate în invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022.

Se speculează că  litera Z colorată în alb ajută la distingerea forţelor operaţionale unele de altele şi serveşte ca un identificator pentru a evita focul prietenesc. Cu toate acestea, oficialii ruşi au susţinut diferite semnificaţii pentru simbol, chiar şi sub forma de panglică de culoare portocalie cu benzi negre, simbolizându-l pe Sfântul Gheorghe. 

Datorită asocierii sale cu războiul din Ucraina, Z a devenit un simbol militarist în propaganda rusă.

Este frecvent folosit de civilii ruşi pentru a indica sprijinul pentru invazie.

Ulterior, simbolul a fost interzis de la afişarea publică în diferite ţări, iar utilizarea lui a fost incriminată de mai multe guverne europene, inclusiv de Republica Moldova.

Oponenţii războiului au numit în mod peiorativ simbolul Z zwastika sau zwaztika , cu referire la svastica nazistă.

Gruparea Wagner s-a afişat cu litera Z colorată cu roşu în timpul rebeliunii de pe 24 iunie 2023, chiar în apropiere de Moscova, fiind chiar tancuri sovietice pictate cu acest simbol, când mercenarii anexaseră Rostov. 

După uciderea lui Evgheni Prigojin, trei mercenari ai grupării Wagner au jurat răzbunare, transmiţând populaţiei ruse simpatizante cu defunctul lider la grupării că să-i ,,aştepte", în timp ce poartă cagule şi sunt expuşi la lumină de culoare roşie.    

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO