Eveniment

Guvernatorul BNR vine la Gala ZF15 cu noi mesaje-cheie pentru lumea businessului

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Razvan Voican

12.11.2013, 19:31 102

Primul deceniu de existenţă a Ziarului Financiar a coincis cu o perioadă tumultuoasă din istoria României, spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu în noiembrie 2008, la aniversarea a zece ani de la lansarea cotidianului.

Următorii cinci ani de existenţă a ZF au coincis cu o perioadă încă şi mai tumultuoasă, creşterea economică exuberantă fiind înlocuită de pesimismul negru al recesiunii prelungite.

Şeful BNR, care a participat şi la naşterea ZF în toamna lui 1998 chiar în holul de marmură din palatul băncii centrale, revine pe 27 noiembrie ca invitat special al Galei ZF15, care va marca împlinirea a 15 ani de când Ziarul Financiar este vocea şi oglinda lumii de business din România.

În urmă cu cinci ani, Mugur Isărescu a profitat de întâlnirea cu peste 600 de lideri ai mediului de business prilejuită de Gala ZF pentru a transmite câteva avertismente foarte importante, care din păcate au fost prea puţin luate în seamă la nivel guvernamental în euforia specific electorală: „Condi­ţiile externe nu lasă prea mult timp pentru ezitări. Fie vom realiza o aterizare lină prin politici înţelepte pe plan intern, fie ajustarea va fi indusă din afară, de piaţa de capital externă, iar atunci ea nu va mai fi nici lină, nici de proporţii rezonabile“.

Administratorii Româ­niei au ratat din păcate şansa unei aterizări line, economia fiind izbită în 2010 de şocul majorării TVA cu cinci puncte procentuale.

„O problemă esenţială căreia societatea românească trebuie să-i găsească un răspuns în scurt timp este ce anume va ajusta mai întâi, consumul sau investiţiile. Întrebarea este: ne păstram opţiunea pentru a cumpăra tot mai multe maşini, fără să lăsăm resurse şi pentru a construi infrastructura rutieră necesară?“ – sublinia Isărescu în urmă cu cinci ani.

Ce a urmat apoi? O cădere simultană a consumului şi a investiţiilor, România ajungând în situaţia de a înregistra atât o prăbuşire a pieţei auto ca reflectare a căderii consumului, cât şi o lipsă dramatică de progres în dezvoltarea infra­structurii de transport ca urmare a reflexului de politică bugetară de a sacrifica în mod constant cheltuielile de investiţii pentru salvarea deficitului bugetar.

Guvernatorul BNR va susţine pe 27 noiembrie un nou discurs la Gala ZF, din care mediul de business va avea ocazia să desprindă mesaje-cheie privind perspectivele economice ale României. De asemenea, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală va participa la o dezbatere inedită privind viitorul României în zona euro în care îl va avea ca partener pe Michel Camdessus, cel mai longeviv director al FMI şi invitat special al Galei ZF15.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO