Eveniment

Guvernul a atras doar 700 de milioane de euro din fonduri europene de la începutul anului deşi ar fi trebuit să încaseze circa 1,8 miliarde

Guvernul a atras doar 700 de milioane de euro din fonduri...

Autor: Adelina Mihai

04.06.2013, 21:38 1083

La finele lunii mai, rata de absorbţie a fondurilor euro­pene a ajuns la 15% din cele aproape 20 de miliarde de euro alocate României în perioada 2007 – 2013, în creştere cu mai puţin de 4 puncte procentuale faţă de începutul acestui an.

Ministerul Fondurilor Europene ţinteşte pentru acest an o absorbţie de cel puţin 6,5 mld. euro, iar atingerea acestei ţinte ar duce fondurile europene spre o rată de absorbţie totală de aproximativ 40%. Totuşi, statisticile arată că în primele cinci luni ale anului lucrurile nu s-au mişcat conform planului, astfel că, în loc să aibă un ritm lunar de absorbţie de câte 360 de milioane de euro, acesta a fost, în medie, de doar 140 de milioane de euro/lună, adică de peste 2,5 ori mai scăzut.

„Ţinta de 6,5 miliarde de euro absorbţie nu a fost niciodată realistă şi nici nu s-au luat măsuri concrete, majore, care să stimuleze o creştere accelerată a încasărilor. Şi predecesorul ministrului Eugen Teodorovici (Leonard Orban – n.red.) era la fel de irealist. Dacă anul acesta mai reuşim să luăm încă 1,3 – 1,4 miliarde de euro este bine“, a spus Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei de consultanţă în fonduri europene M27 România.

În ianuarie nu a fost luat niciun ban de la UE. Mai mult decât atât, patru din­tre cele şapte programe operaţionale (Transport, Creşterea Competitivităţii Eco­no­mice, Dezvoltarea Capacităţii Ad­ministrative şi Asistenţă Tehnică) nu s-au mişcat aproape deloc în primele cinci luni ale anului. Plăţile pentru două dintre acestea – Transport şi POS CCE – sunt încă presuspendate de către Comisia Europeană.

„Estimăm că Programul Opera­ţional Sectorial Creşterea Competi­tivităţii Economice va fi deblocat în cel mai scurt timp. În prezent, acest pro­gram ocupă penultimul loc în clasa­mentul celor şapte Programe Operaţio­nale din punctul de vedere al ratei de absorbţie - 6,77%, însă plăţile către beneficiari reprezintă peste 24% din alocarea Uniunii Europene“, a spus Eugen Teodo­rovici, ministrul fondu­rilor europene, prin intermediul unui comunicat de presă.

După instalarea Guvernului, Minis­terul Fondurilor Europene a primit puteri sporite faţă de fostul Minister al Afacerilor Europene – poate controla, de pildă, modul în care sunt cheltuite fondurile nerambursabile. În aşteptarea banilor de la UE, autorităţile de ma­nage­ment se împrumută la Trezorerie pentru plata facturilor be­nefi­ciarilor de fonduri nerambursabile.
 

Absorbţie de 336 mil. euro în mai

Cu toate acestea, evoluţia ram­bursărilor din luna mai – când au fost absorbite 336 de milioane de euro faţă de aprilie – arată o îmbunătăţire a stadiului absorbţiei.

De la începutul anului, cel mai bine s-a mişcat absorbţia pe POSDRU (de la 7,7% în ianuarie la 16,2% în mai), program pentru care s-a ridicat presus­pendarea plăţilor în luna februa­rie. Şi la Mediu absorbţia a crescut la 15%, comparativ cu 10% la începutul anului.

„Au fost câteva măsuri de îmbu­nătăţire, punctuale, care vizau exter­na­lizarea unor servicii ale auto­rităţilor de management sau câteva aspecte legate de evaluare, însă nimic semnificativ, care să aibă impact major“, a mai spus Cos­min Drăgoi.

În şase ani şi jumătate, România nu a reuşit să atragă mai mult de 2,9 mi­liarde de euro dintr-un total de apoape 20 de miliarde de euro, iar cu ritmul actual de absorbţie, creş­terea economică bazată pe fon­duri europene ar putea deveni o utopie.

România şi Slovacia au mai cerut Comisiei Europene încă un an pentru absorbţia fondurilor UE aferente perioadei 2007- 2013, astfel încât pericolul de dezan­ga­jare a fondurilor să fie evitat, iar luna aceasta urmează să fie clarificate unele detalii.

Deşi exerciţiul financiar pentru care s-au alocat fonduri structurale ne­ram­bursabile României a fost stabilit pentru perioada 2007 – 2013, bene­ficiarii mai puteau cheltui banii alocaţi în această perioadă până cel târziu în 2015. Ceea ce se încearcă în prezent este prelungirea perioadei până în 2016, pentru ca autorităţile de ma­nagement să mai lanseze linii de finanţare la care beneficiarii să poată aplica pentru a aborbi toţi banii.

„Nu cred că se aştepta cineva de la Comisia Europeană să atragem 6,5 miliarde de euro până la finalul acestui an“, a conchis Drăgoi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO