Eveniment

Guvernul, BNR si bancile, fara sprijin pentru capitalul romanesc. Cum comentati?

Guvernul, BNR si bancile, fara sprijin pentru capitalul romanesc
30.05.2010, 23:50 51

Statul nu are nicio strategie de salvare a companiilor cuactionariat romanesc care intra in insolventa una dupa alta.Aceasta este concluzia analistilor financiari si a oamenilor deafaceri care se vad nevoiti sa ceara deschiderea procedurii deinsolventa pentru reorganizare atunci cand nu mai gasesc nicio altasolutie.

"Pica in primul rand companiile romanesti care intra in contactdirect cu consumatorul", sustine omul de afaceri Dan Sucu, unuldintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care controleazagrupul de firme Mobexpert.

Principalele zece companii aflate in acest moment in insolventaau afaceri care depasesc 850 de milioane de euro si 10.000 deangajati. Cele mai multe dintre acestea fie au ca principalaactivitate retailul, fie s-au extins puternic prin dezvoltarea uneiretele de magazine, in aceste categorii numarandu-se atat Leonardo,cel mai mare retailer de incaltaminte si marochinarie de pe planlocal, cat si retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo,si retelele de hipermarketuri Pic, Trident si Spar.

Acestaeste si cazul Diverta, lant de 62 de magazine controlat de omul deafaceri Octavian Radu, unul dintre cei mai importanti retaileri decarte de pe piata romaneasca si care a cerut recent intrarea ininsolventa. Din datorii de peste zece milioane de euro, la afaceride 30 de milioane de euro inregistrate in 2009, Divertaare credite bancare de 8,5 milioane de euro, jumatate dintreacestea fiind credite de investitii. Decizia lui Octavian Radu de aintra in insolventa a reverberat in mediile de afaceri romanesti,omul de afaceri fiind unul din cei mai activi in ultimii ani.

"Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care saconduca la fortificarea structurii si eficientizarea businessuluiactual. Consideram ca modelul de afaceri al Diverta este viabil,insa conjunctura actuala a pietei, coroborata cu inflexibilitateadezvoltatorilor a dus la problemele de cash-flow actuale" , declaraAmalia Buliga, CEO-ul Diverta, la anuntarea deciziei de intrare ininsolventa.

Diverta este insa un caz fericit in conditiile in care bancilecu care aceasta lucreaza au oferit o gratiere de cateva luni dupace compania a cerut reesalonarea datoriilor, potrivitreprezentantilor companiei, in timp ce majoritatea companiilor selovesc de refuzul refinantarii datoriilor din partea bancilor.

In aceste conditii, se pune intrebarea ce folos au rezervele de30 de miliarde de euro ale Bancii Nationale a Romaniei, la un nivelrecord, daca acestea nu ajuta cu nimic companiile cu capitalromanesc sau zecile de mii de persoane afectate in urma intrarii ininsolventa a acestora?

"Romania da dovada de incapacitate de a se administra. Pentru aveni cu un set de propuneri ai nevoie de un sistem si de oameniadecvati. Noi de doi-trei ani nu am facut nimic. Nu vad un scenariucare ar putea sa schimbe lucrurile. De aceea, cred ca in continuarevom vedea insolvente ale afacerilor cu actionariat romanesc",declara Matei Paun, analist financiar, managing partener al banciide investitii BAC Investment.

Daca in 2009 lantul insolventelor a fost construit majoritar decompanii romanesti din retail, anul acesta producatorii dinindustria alimentara sunt in principal afectati de lantul datoriineplatite - creante neincasate.

Doar in industria mezelurilor, cinci producatori de marime medieau intrat in ultimul an in insolventa, printre care si companiaMedeus din Capitala, producatorul de mezeluri din vanat Stenyon sauCrimbo Prod Carn, afacerea fondata de Cristi Borcea - finantatorul Dinamo, ca urmarea lipsei de lichiditati. Nici industria lactatelor nu a fostocolita, Brailact, unul dintre principalii producatori locali delactate, fiind de asemenea in insolventa pentru reorganizare.

"Bancile nu mai finanteaza. Daca o banca renunta la undistribuitor, nicio alta banca nu mai vrea sa preia aceldistribuitor. Acum bancile curteaza clientii cei mai sustenabili,care nu prezinta riscuri", spune Andi Dascal, directorul general alProdvinalco, unul dintre pricipalii producatori cu actionariatromanesc din industria locala a bauturilor alcoolice.

Majoritatea producatorilor sustin ca bancile din Romania acordafoarte greu noi linii de credit, comparativ cu ceea ce se intamplain alte tari europene. Acest aspect ar putea fi justificat defaptul ca peste 80% dintre bancile care opereaza in Romania auactionariat strain.

"Bancile acorda credite cu dobanda de 20% in lei agricultorilorromani, in timp ce in Ungaria sau Polonia agricultorii au acces lacredite cu dobanda de 6%", declara Raul Ciurtin - presedintele siactionarul celui mai mare producator de lactate cu actionariatromanesc, Albalact, companie cu afaceri anuale de 53 de milioane deeuro. In plus, el a adaugat ca fermierii romani nu vor putea sadezvolte ferme mari pe plan local, deoarece nu sunt suficient deeficienti, nu au acces la finantare bancara si sunt slab sprijinitide stat.

Matei Paun, managing partener al bancii de investitii BACInvestment, sustine ca guvernul ar trebui sa impuna o relaxare maiaccentuata a politicii monetare si sa dea drumul la cateva proiectede infrastructura pentru a da un impuls economiei.

"Problema Romaniei este in primul si in primul rand politica,deoarece avem un sistem politic relativ inchis. Solutii exista, darnu sunt implementate. De aceea, sunt sanse de peste 50% ca inurmatoarele sase - opt luni sa vedem o crestere a TVA-ului si acotei unice", a mai adaugat analistul financiar, mentionand ca dacamasurile anuntate recent de guvern vor fi aprobate in formaactuala, acestea vor avea in mod sigur un efect direct asuprascaderii consumului.

Diverta

  • data intrarii in insolventa: 27 mai 2010
  • 32,5 mil. euro - cifra de afaceri a companiei in 2009
  • datorii de peste 10 mil. euro la momentul intrarii ininsolventa
  • detine 62 de magazine
  • in cadrul Diverta lucreaza 320 de persoane, dupadisponibilizarea a 280 de angajati

Leonardo

  • data intrarii in insolventa: 8 octombrie 2009
  • 136 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  • datorii de 100 mil. euro la momentul intrarii ininsolventa
  • are 133 de magazine, dupa ce a inchis aproape 50 in ultimulan
  • a concediat peste 600 din cei 3.000 de angajati avuti lafinalul anului 2008

Pic

  • data intrarii in insolventa: 23 noiembrie 2009
  • 154 mil. euro - a fost cifra de afaceri a grupului in 2008
  • 90 mil. euro - valoarea datoriilor totale
  • niciunul din cele cinci magazine nu mai este operational
  • peste 1.000 de oameni au fost concediati

Flamingo

  • data intrarii in insolventa: 8 decembrie 2009
  • 200 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  • retailerul avea datorii totale de peste 75 mil. euro
  • in 2009, Flamingo a redus numarul de magazine de la 114 la82
  • numarul angajatilor a fost injumatatit in 2009, de la 1.400 la700

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO