Eveniment

Guvernul da liber la rambursarea anticipata a creditelor de consum si ipotecare

09.06.2010, 23:10 202

Revolutie pe piata bancara: clientii persoane fizice care aucontractat in anii trecuti credite de consum sau ipotecare si suntobligati de bancheri sa plateasca in continuare dobanzi net maimari decat cele la creditele noi oferite acum vor putea sa-sirefinanteze datoriile de la banci concurente platind un comision derambursare anticipata de maximum 1% din suma ramasa de achitat.

Mai mult, in cazul creditelor cu dobanda variabila comisionul derambursare anticipata va fi zero, potrivit unei ordonante deurgenta aprobata ieri de Guvern.

Daca pana acum clientii erau "prizonieri" in contractele decredit prin care bancile impuneau comisioane de rambursareanticipata discretionare, de 4 - 5%, de la toamna piata creditelorpoate deveni concurentiala in adevaratul sens al cuvantului, iardebitorii vor avea mai multa libertate sa opteze pentru cele maiavantajoase conditii de pe piata.

Bancile au termen de trei luni de la publicarea ordonantei inMonitorul Oficial pentru a modifica prin acte aditionalecontractele de credit existente.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii pentru ProtectiaConsumatorului, spune ca noile reguli privind atat rambursareaanticipata a creditelor, cat si standardizarea informatiilor pecare bancherii trebuie sa le prezinte solicitantului de creditinainte de semnarea contractului vor fi in beneficiul a circa optmilioane de consumatori.

Ordonanta de urgenta preia prevederile unei directive europenepentru eliminarea barierelor de pe piata comunitara a creditului,dar le si extinde in mod cu totul spectaculos prin aplicareaplafonului de 1% pentru comisionul de rambursare anticipata si lacreditele ipotecare, si la creditele deja in derulare, indiferentdaca sunt de consum sau pentru locuinte. Bancherii nu se asteptaula o asemenea forma a ordonantei care va putea antrena pierderiimportante de venituri din comisioane si costuri cu realocareafondurilor rambursate anticipat.

"Aceste prevederi reprezinta o exagerare si suntem surprinsi canu am fost consultati la nivelul ARB, desi noi am transmis maimulte puncte de vedere fundamentate. Noi nu ne opunemreglementarilor care sunt in linie cu cerintele europene, insaordonanta incearca o fortare mergand pana la lucruri pentru careComisia Europeana a avut o ratiune atunci cand nu le-a inclus indirectiva", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele ARB.

n Bancherii ameninta

cu dobanzi mai mari - pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO