Eveniment

Guvernul se face ca nu vede salariile din companiile de stat

Guvernul se face ca nu vede salariile din companiile de stat
13.05.2010, 23:05 33

Peste 5.000 de angajati din companiile de stat au salarii brutemai mari de 8.000 de lei pe luna, insa Guvernul nu a luat in calculin discutiile cu FMI si economiile care ar putea fi facute prinajustarea castigurilor din acest sector.

Alti 6.000 de angajati din administratie depasesc pragulsalarial de 8.000 de lei, insa varfurile nu se regasesc in domeniiprecum sanatatea si invatamantul, ci in randurile birocratieicentrale si locale.

In lipsa unui plan gandit din timp, Guvernul a preferat variantafacila a ajustarii in bloc a salariilor pe care le poate controlacel mai usor si a pensiilor, ferindu-se sa intre pe terenul juridicminat al contractelor de munca din companiile cu capital de stat.Cabinetul Boc estimeaza ca va reduce cheltuielile de personal dinsectorul bugetar, in al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliardelei, reprezentand 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% asalariilor incepand cu 1 iunie. De asemenea, Executivul mizeaza sipe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cuasistenta sociala, urmare a diminuarii cu 15% a pensiilor si altordrepturi sociale.

Cert este ca informatiile despre castigurile salariale ale maimult de 250.000 de bugetari din armata, servicii, politie si aleangajatilor din companiile de stat lipsesc din statisticile pe careMinisterul de Finante le-a trimis sindicatelor inainte dediscutiile din Consiliul Economic si Social privind reducerile desalarii cu 25% in sectorul bugetar, un calcul sumar aratand castatul cheltuieste doar cu fortele de ordine aproximativ 6 miliardede lei anual.

Presedintele Traian Basescu a explicat aseara ca daca nu se vainterveni pentru reducerea cheltuielilor statului, pana in 2013nivelul indatorarii se va dubla, pana la 67% din Produsul InternBrut. "Ne mai trebuie inca doi ani ca sa nu ajungem in situatiaGreciei", a spus seful statului, care a prezentat exemple detaliatede anomalii in sistemul pensiilor si al ajutoarelor sociale. 2,2milioane de pensionari sunt pensionati anticipat sau pe caz deboala, iar o parte dintre cei care iau ajutoare sociale sunt lamunca in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO