Eveniment

Haosul din învăţământul preşcolar: 16 grădiniţe de stat din Capitală sunt ţinute închise pentru că nu s-au finalizat lucrările de reabilitare

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2017, 16:08 723

“În urma lucrărilor din grădiniţa numărul 69, încă în desfăşurare, suntem nevoiţi să amânăm începerea cursurilor din 11 septembrie 2017 până la finalizarea lucrărilor”, arată un afiş lipit de geamul de la intrarea grădiniţei din sectorul 3, deschisă în 2008 şi unde învaţă peste 200 de copii anual. Zeci de părinţi, care muncesc şi care aşteaptau începerea grădiniţei la data programată, se văd nevoiţi să găsească soluţii  pentru  ca cei mici să fie îngrijiţi şi supravegheaţi în această perioadă. Unii apelează  la rude, alţii plătesc suplimentar ore bonelor care se ocupă de copil în afara programului grădiniţei.

“Educatoarea ne-a spus că cel mai probabil grădiniţa se va deschide pe 25 septembrie, vinerea aceasta se va face o şedinţă cu părinţii şi vom afla exact ce se întâmplă. S-au apucat în august de renovare. Doar în România ne putem aştepta la astfel de situaţii, sunt părinţi care nu au cu cine să îşi lase copiii în această perioada”, spune o mămică ce are copilul înscris la grădiniţa 69 din Capitală. Oficialii Primăriei sectorului 3, care are cele mai multe grădiniţe închise pentru lucrări de renovare, nu au răspuns solicitării ZF.

Un anunţ postat în data de 31 iulie pe site-ul Primăriei sectorului 3 arăta că în cadrul programului de modernizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, iniţiat de primarul Robert Negoiţă, în august se desfăşoară lucrări de reabilitare şi modernizare la 11 grădiniţe din sector, printre care şi la grădiniţa 69.

“La nivelul Capitalei sunt în total 16 grădiniţe care nu s-au deschis încă, se află în curs de reabilitare. 14 din aceste grădiniţe se află în sectorul 3 iar alte două în sectorul 2. S-a cerut prelungirea deschiderii pentru 18 septembrie, dar în funcţie de lucrări se poate face o nouă solicitare de prelungire. În învăţământul preşcolar există o programă, dar nu sunt condiţionări legate de termene”, a declarat pentru ZF Florian Lixandru, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. El nu a precizat câţi copii sunt înscrişi în aceste unităţi aflate în curs de reabilitare.

Situaţia de la aceste grădiniţe din Capitală arată o întârziere în reacţia autorităţilor în încercarea de-a răspunde nevoii părinţilor, situaţie care se întâlneşte de altfel la nivelul întregii ţării. Oficialii Ministerului Educaţiei, care au în subordine inspectoratele şcolare, nu au răspuns la întrebările ZF.

Nu doar grădiniţele se deschid cu întârziere şi de două săptămâni, ci şi creşele. “Creşa Titan (capacitate de 245 de locuri-n.red) din al. Lunca Bradului va putea primi copiii cel târziu pe 18 septembrie, deoarece complexitatea lucrărilor de igienizare şi de reparaţii curente nu a permis deschiderea pe 4 septembrie. Reamintim că în cursul lunii august creşele de pe raza Sectorului 3 au fost închise, pentru că s-au executat lucrări de igienizare şi de reparaţii curente, astfel încât copiii să beneficieze de spaţii curate şi adecvate desfăşurării activităţilor de educaţie timpurie şi îngrijire socio-medicală”, arată un anunţ de pe site-ul Primăriei Sectorului 3.

Pe fondul organizării deficitare de la nivelul grădiniţelor de stat, care încep cu întârziere anul şcolar sau care au deficit de personal (educatoare, infirmiere, asistente medicale), tot mai mulţi părinţi se văd nevoiţi să îşi înscrie copiii la grădiniţe particulare. Orientarea către învăţământul preşcolar privat explică şi evoluţia numărului de grădiniţe private. Anul trecut, în Bucureşti erau 131 de  grădiniţe de stat şi 72 de grădiniţe private, potrivit datelor de la Statistică. Aceiaşi sursă arată că în anul 2002 în Capitală erau 181 de grădiniţe de stat şi doar 16 grădiniţe private. Părinţii  scot din buzunare peste 1.500 de lei lunar  pentru accesul la serviciile unei grădiniţe private. Învăţământul preşcolar se desfăşoară în grădiniţe sau în şcoli (de stat sau private), care au ca secţie grupe de învăţământ preşcolar, după acelaşi curriculum şi respectând aceleaşi standarde naţionale, se arată pe site-ul Ministerului Educaţiei. Anul trecut erau înscrişi 41.000 de copii în învăţământul preşcolar de stat şi privat în Capitală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO