Eveniment

Hidroelectrica are un plan de investiţii de 3 miliarde de euro pe 5-7 ani

Autor: Carol Dan

08.09.2010, 23:54 39

Hidroelectrica intenţionează să construiască în următorii 5-7ani, în parteneriat, peste 50 de centrale hidroelectrice noi,inclusiv Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţii totale de trei miliarde deeuro.
"Planul de investiţii pe următorii 5-7 ani se ridică la treimiliarde de euro, în care este inclusă şi unitateaTarniţa-Lăpuşteşti, al cărei cost va fi de peste un miliard deeuro. Circa două miliarde de euro vor fi alocate pentru construcţiaunor centrale noi, în parteneriat", a declarat directorul generalal producătorului de electricitate, Mihai David.
Compania intenţionează să lanseze public aceste proiecte în aceastălună, după ce conducerea Hidroelectrica va obţine aprobărileAGA.

"Voi trimite scrisori de invitaţie pentru marile corporaţiieuropene, precum RWE, E.ON (ambele din Germania), GDF Suez(Franţa), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia). Poate Iberdrola(Spania) să se uite la un lanţ de centrale de genul ăsta. Primiiinteresaţi ar fi companiile care deja au cumpărat hidrocentralelemici în România. La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite,că vor citi în ziar. Pentru fiecare proiect vom avea o comisie, înbaza ordinului de ministru (al economiei - n.r.)", a spusDavid.
Pe râul Olt va fi construită o centrală de 25 MW (71 mil. euro), perâul Buzău un total de 11 centrale de 110 MW (325 de milioane deeuro), pe râul Mureş 10 centrale de 40 MW (249 de milioane deeuro), pe râul Arieş şapte centrale de 30 MW (246 de milioane deeuro), pe râul Someş 19 centrale de 60 MW (623 de milioane de euro)şi pe râul Siret două centrale (100 de milioane de euro), pentrucare documentaţia nu este deocamdată finalizată.

Suma totală necesară acestor investiţii se ridică la 1,6 miliardede euro, iar centralele vor produce anual 908 GWh de electricitate,a adăugat David.
Potrivit lui David, Hidroelectrica intenţionează să deţină celpuţin 50% din fiecare companie de proiect care va derula acesteinvestiţii, urmând ca ulterior să încerce să preia şiparticipaţiile partenerilor.

Pe lângă aceste proiecte, compania va trebui să investească înlucrări de retehnologizare a unor hidrocentrale aflate pe lacurilemari din ţară, precum Stejaru, Vidraru sau Retezat.
"Retehnologizările vor fi finanţate din surse atrase, iar sumeletotale pentru aceste proiecte se ridică la 390 de milioane de euro.Pentru centrala de la Stejaru discutăm deja cu Banca Europeanăpentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", a precizat David.
El speră ca societăţile energetice Electra şi Hidroenergetica săfie înfiinţate la 1 ianuarie 2011 şi spune că în caz contrar "totultrebuie regândit".
"Sper ca aceşti doi campioni naţionali să se înfiinţeze la 1ianuarie 2011, altfel trebuie regândit tot, rediscutat în AGA şiConsilii de Administraţie pentru toate componentele sistemului.Asta este minimal, apoi se schimbă valorile de evaluare alefiecărui activ", a afirmat David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO