Eveniment

Iesirile de bani din Romania au ajuns sa intreaca intrarile cu 25 mil. euro in februarie

Iesirile de bani din Romania au ajuns sa intreaca intrarile cu 25 mil. euro in februarie
19.04.2010, 23:04 20

Pentru prima data in ultimii sapte ani, in luna februarietransferurile de bani facute din Romania catre exterior au fost maimari decat banii veniti din strainatate, atat de la muncitoriiromani, cat si din fondurile UE, deficitul fiind de 25 de milioanede euro, potrivit datelor BNR.

In anii trecuti, luna de luna in Romania intrau cu cateva sutede milioane de euro mai multi bani decat ieseau, astfel fiindasigurata o sursa solida de finantare a deficitului extern.

Minusul din februarie a fost cauzat in primul rand de deficitulconturilor in relatia cu Uniunea Europeana: Romania a transferat288 de milioane de euro (fonduri nefolosite sau contributii labugetul comunitar), in timp ce a primit doar 73 de milioane deeuro.

A doua cauza a fost scaderea consistenta a remiterilor de lamuncitorii romani din strainatate, cu numai 253 de milioane deeuro, din cauza cresterii somajului si a scaderii veniturilor si pepietele din Vest.

Spre comparatie, in februarie anul trecut transferurile curentenete au fost de plus 772 de milioane de euro datorita unor intraride fonduri de la UE de peste 700 de milioane de euro si remiterilorde la muncitori de aproape 360 de milioane de euro.

Inainte de criza, transferurile curente de la romanii carelucreaza in strainatate erau de peste 500 de milioane de eurolunar, la care se mai adaugau inca aproape 100 de milioane de eurolunar de la romanii care lucreaza cu contracte de munca instrainatate si care apar separat in statistici la rubrica "venituridin munca". Veniturile din munca au coborat in prima luna din acestan la minimul ultimilor cinci ani, respectiv 27 de milioane deeuro.

"Influxurile din transferurile guvernamentale au fost de zeceori mai scazute in februarie 2010 fata de februarie 2009 (73 mil.euro fata de 730 mil. euro). Se pare ca Romania a primit nistefonduri de la UE, care, daca nu sunt utilizate, trebuie returnatedupa o anumita perioada. In conditiile in care anul acesta infebruarie, Romania nu a mai primit un astfel de transfer, efectulde baza este imens. Astfel, nu ar trebui sa privim aceste douacifre lunare ca fiind un dezastru", apreciaza Catalina Molnar,economist-sef al RBS Bank.

Contractia transferurilor curente a determinat o majorare adeficitului de cont curent cu 64% in ianuarie si februarie.Practic, deficitul extern s-a majorat in primele doua luni aleanului cu 300 de milioane de euro, pana la 754 de milioane de euro,in conditiile in care deficitul balantei comerciale nu a pus niciopresiune asupra deficitului de cont curent. Mai mult, deficitulbalantei comerciale s-a contractat cu 50% in primele doua luni aleanului.

"In mod normal, deficitul de cont curent nu ar trebui sa fie subpresiune in 2010 pe fondul contractiei consumului si s-ar puteasitua in jurul nivelului de 4-5% din PIB la finele luniidecembrie", apreciaza analistii BCR Cercetare.

In acelasi timp, analistii RBS estimeaza un deficit de contcurent de 4,1% pentru anul acesta.

Deficitul s-a ajustat puternic anul trecut pana la 4,4% din PIB,dupa ce in 2008, deficitul extern a fost de 11,6%. In valoareabsoluta, deficitul de cont curent s-a redus de la 16,2 miliarde deeuro la 5,1 miliarde de euro anul trecut.

Romania ar trebui sa se gandeasca la un deficit de cont curentde 6% din PIB in 2010, avand in vedere fondurile de la UE pe caretrebuie sa le atraga, a spus guvernatorul BNR Mugur Isarescusaptamana trecuta. El a precizat totodata ca nu trebuie comparatdeficitul de cont curent din primele doua luni cu primele doua luniale anului trecut, cand a fost "corectia cea mai brutala" si canivelul de 6% din PIB pentru deficitul de cont curent nu este unobiectiv, ci doar o estimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO