Eveniment

Ilan Laufer, secretar de stat, ministrul pentru Mediul de Afaceri: Cei care se înscriu în programul Start-up Nation vor putea avea automat opţiunea de a fi plătitori de TVA

Ilan Laufer, secretar de stat, ministrul pentru Mediul de...

Autor: Adelina Mihai

27.04.2017, 18:37 5131

Antreprenorii care se vor înscrie pentru a obţine o finanţare de până la 200.000 de lei prin programul guvernamental Start-up Nation vor putea opta să fie înregistraţi ca plătitori de TVA, a spus Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

„În cadrul programului Start-up Nation, am decis ca TVA-ul pentru societăţile care au TVA nedeductibil, deci care nu sunt plătitoare de TVA, să fie cheltuială eligibilă în program. Această decizie a fost foarte criticată, ni s-a spus că finanţăm nişte firme care nu pot să devină profitabile prin prisma faptului că o societate care intră într-o piaţă activă şi este totuşi neplătitoare de TVA are dificultăţi reale în a deveni profitabilă. Am discutat cu domnul ministru Viorel Ştefan (ministrul Finanţelor –n.red.) ca pentru cei pe care îi acceptăm în program să creăm o modalitate prin care ei să poată opta la dreptul de a fi plătitor de TVA”, a declarat pentru ZF Ilan Laufer, secretarul de stat care coordonează programul Start-up Nation.

În cadrul acestui program, care va fi lansat la sfârşitul lunii mai, 10.000 de antreprenori pot primi un ajutor de la stat de până la 200.000 de lei, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

„Este o problemă cu care ne confruntăm în mediul de afaceri: cei care îşi fac firmă trebuie să treacă printr-un proces anevoios până îşi obţin codul de plătitor de TVA. Vrem să le permitem celor care se înscriu şi care sunt acceptaţi în programul Start-up Nation să aibă automat opţiunea de a fi plătitori de TVA. Am reuşit azi, la şedinţa de guvern, să am o a doua discuţie cu domnul ministru Viorel Ştefan şi mi-a dat undă verde să mergem înainte cu această propunere, foarte importantă în acest program”, a mai spus Laufer.

El a spus că antreprenorii îşi vor putea înscrie proiectele pentru a primi finanţare prin programul Start-up Nation în a doua jumătate a lunii mai. Sesiunea de înscrieri va avea o durată de 30 de zile, perioadă în care proiectele vor fi evaluate şi vor primi pun punctaj, iar apoi în funcţie de punctajul obţinut, primele 10.000 de proiecte vor fi finanţate, în limita bugetului alocat programului.

„Am primit peste 2.000 de întrebări pe tema înregistrării firmelor ca plătioare de TVA. Dacă reuşim să le acordăm direct codul de plătitor de TVA celor acceptaţi în program, fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să treacă prin toată procedura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, va fi o mare victorie pentru programul Start-up Nation”, a mai spus Ilan Laufer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO