Eveniment

IMM-urile au o luna sa faca dosarele pentru 200 mil. euro

07.05.2009, 00:00 60

Intreprinderile mici si mijlocii vor putea aplica pentru o noua serie de fonduri europene aferente anului 2009 la sfarsitul lunii mai.

Cei aproape 200 mil. euro disponibili in acest an pot fi folositi de firme pentru achizitionarea de echipamente pentru productie, cum ar fi realizarea de la zero a unei hale de productie, achizitionarea de brevete sau software, modernizarea intreprinderii sau achizitionarea unei linii de productie de napolitane.
In luna mai se vor face si primele plati pentru firmele care au depus anul trecut proiecte pentru cei 100 mil. euro fonduri de la UE si pentru care au aplicat peste 2.000 de firme si din care au fost selectate peste 700.
 
Proceduri simplificate de accesare a fondurilor UE
Pentru a putea avea acces la fondurile europene, IMM-urile trebuie in primul rand sa respecte ghidurile solicitantului care se afla postate pe site-ul mimmctpl.ro. Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a lansat ieri la Targul pentru IMM-uri (TIMM), care se desfasoara in perioada 6-10 mai la Romexpo, ghidurile pentru accesarea fondurilor europene din axa 1 - Un sistem de productie inovator si ecoeficient, a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii economice (POS CCE), respectiv pentru investitii mari, intre 1.075.001 si 6.450.000 lei, si pentru investitii mici, de pana la 1.075.000 lei.
Conform noilor ghiduri, IMM-urile pot opta pentru o prefinantare de pana la 35% din valoarea sprijinului financiar aprobat, bani pe care ii pot folosi pentru inceperea proiectului si numai pentru plata cheltuielilor eligibile.
Primul pas pe care trebuie sa-l faca o intreprindere mica sau mijlocie dupa lansarea apelului de proiecte este sa depuna on-line cererea de finantare pe site-ul mimmctpl.ro, de unde poate descarca atat ghidurile, cat si un model de cerere de finantare. Numarul documentelor solicitate a fost simplificat, astfel incat dosarul initial cuprinde: cererea de finantare, declaratia de eligibilitate, declaratia de angajament, declaratie pe propria raspundere, declaratia privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM si un plan de afaceri. Certificatele fiscale, garantiile, actele de proprietate si restul documentelor justificative sunt solicitate in etapa de semnare a contractului, dupa ce proiectul trece de etapa de evaluare si selectie.
Ministerul pentru IMM-uri urmeaza sa lanseze apelul de depunere a proiectelor pana la sfarsitul lunii mai. Perioada de depunere a fost scurtata la o luna de zile, iar depunerea proiectelor este continua, pana la depasirea a de doua ori a bugetului alocat raportat la proiectele depuse.
Pentru investitii mari, intre 1.075.001 si 6.450.000 lei, bugetul alocat pentru intreaga operatiune este de 344 mil. lei, in timp ce pentru investitii mici, de pana la 1.075.000 lei, alocarea financiara este de 344 mil. lei. Bugetul total alocat pentru 2009 este practic dublu fata de cel de anul trecut.
IMM-urile care presteaza servicii sau activitati de comert vor putea accesa sase programe nationale finantate de la bugetul de stat, alocarea financiara fiind de peste 5 mil. euro. Inscrierile se pot face pe site-ul animmc.ro.
 
Extinderea capacitatii de productie din bani europeni
Firma Tano Prod Impex din Giurgiu, specializata in productia de napolitane, produse de patiserie si prajituri de casa, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de circa 15 mil. euro, vrea sa investeasca intr-o noua linie de productie de napolitate pentru care va apela la fondurile europene.
„Vrem sa depunem un proiect pentru accesarea de fonduri nerambursabile de la UE pentru investitii mari. Chiar daca rezultatele pentru acest an sunt cam la nivelul de anul trecut, iar noi asteptam o crestere, vrem sa facem investitia pentru ca oportunitati pe piata sunt. In cazul in care vom obtine finantarea si vom demara proiectul, vom crea minim 50 de locuri de munca in primii doi ani si speram sa ajungem la 150 de persoane nou angajate", spune Ozgur Taylan Akkus, administratorul firmei Tano Prod Impex.
Compania a investit anul trecut circa 700.000 de euro pentru modernizarea fabricii pe care o detine in Giurgiu si unde lucreaza 70 de angajati.
 
Documente solicitate pentru banii europeni:
  • cerere de finantare;
  • declaratia de eligibilitate;
  • declaratia de angajament;
  • declaratie pe propria raspundere
  • declaratia privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM;
  • plan de afaceri.
site-uri utile:
  • mimmctpl.ro
  • animmc.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO