Eveniment

Industria României este în declin: producţia industrială continuă să scadă, dar nici în zona euro situaţia nu este roz

Industria României este în declin: producţia...

Autor: Răzvan Botea

15.03.2024, 00:07 2167

Producţia industrială a României a scăzut în ianuarie 2024 prin comparaţie cu ianuarie 2024, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria este pe minus în România de cinci ani şi industriaşii români şi analiştii financiari se uită la zona euro, care este principala piaţă de export pentru bunurile ţării. Problema este că nici industria zonei euro nu merge bine deloc.

Datele Eurostat arată că producţia din zona euro a scăzut cu 3,2% în ianuarie, o scădere mai mică decât contracţia din România, însă una de natură să aducă îngrijorări pentru creşterea economică a zonei euro, care deja era într-un impas şi a evitat la limită recesiunea anul trecut.

Sectorul industrial românesc a început ciclul de scădere în 2018 şi a continuat în 2019.

În 2020, anul în care lanţurile de valoare s-au blocat în toată lumea, industria românească a scăzut cu două cifre. În 2021, pe de altă parte, statistic industria a crescut faţă de 2020, o creştere firească prin comparaţie cu prăbuşirea din 2020. În 2022 însă scăderea industriei s-a reluat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO