Eveniment

INS: Volumul afacerilor din comert a scazut in aprilie cu 5,2%

03.06.2010, 10:19 19

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptiavanzarilor de autovehicule si motociclete, a scazut in aprilie,serie ajustata in functie de zile lucratoare si sezonalitate, cu5,2% fata de aceeasi luna din 2009, conform datelor prezentate joide Institutul National de Statistica (INS). Declinul inregistrat caserie bruta a fost de 5,7%.

Nicio componenta a afacerilor din comertul cu amanuntul nu ainregistrat cresteri: vanzarea de produse alimentare, bauturi situtun (-7,3%), vanzarea de produse nealimentare (-6,6%), respectiv,comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule inmagazine specializate (-1,7%).

Fata de luna precedenta, s-a inregistrat un declin atat ca seriebruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zilelucratoare si de sezonalitate cu 0,9% si respectiv, cu 1,7%.

Scaderile s-au datorat diminuarii vanzarilor de produsenealimentare (-3,9% in serie bruta, respectiv -4,4% in serieajustata) si celor de alimente, bauturi si tutun (-1,9% in seriebruta si -2,9% in serie ajustata). In acelasi timp, comertul cuamanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazinespecializate a crescut cu 7% in serie bruta si cu 0,2% in serieajustata.

Astfel, in serie bruta, vanzarile de produse alimentare, bauturisi tutun au scazut cu 8,9%, cele de produse nealimentare cu 5,5%,iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule inmagazine specializate cu 0,8%.

In serie ajustata, comertul cu amanuntul cu produse alimentare,bauturi si tutun s-a diminuat cu 7,3%, vanzarea de produsenealimentare cu 6,6%, iar comertul cu amanuntul al carburantilorpentru autovehicule in magazine specializate cu 1,7%.

In primele patru luni, volumul cifrei de afaceri din comertul cuamanuntul s-a redus, atat ca serie bruta, cat si ajustata infunctie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 7% si,respectiv, 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO