Eveniment

Insolventa scapa companiile de creditori, dar fara reorganizare riscul falimentului este aproape

24.09.2009, 18:11 697

Desi prezinta avantajele rescadentarii creditelor si taxareainversa a TVA-ului, declansarea procedurii de insolventa nu esteferita de riscuri, putandu-se transforma intr-un faliment daca nuare loc o restructurare a companiei, au fost concluziileseminarului "Cum te poate proteja insolventa de creditori".Seminarul a fost organizat de ZF la hotelul Hilton din Capitala inparteneriat cu compania de consultanta si auditPricewaterhouseCoopers, BDO Conti Insolvency,Piperea&Asociatii, Zamfirescu Racoti Predoiu, Vasile Deleanu siAsociatii, Stanescu, Milos, Dumitru& Asociatii si Casa deInsolventa Transilvania.

"Nusuntem vampiri, nu vrem sa vedem sange, dar datoriile trebuieplatite, iar cele care nu vor fi achitate in acest an vor fiplatite anul viitor", spune Aureliu Ilin,director al Directiei comerciale pentru IMM-uri in cadrul BRD.

Apelul companiilor la insolventa ca solutie pentru traversareaperioadei de criza sau pentru a redresarea activitatii s-aintensificat in acest an, cand au fost deschise 15.000 de dosarenoi de insolventa, din care 4.000 au fosr initiate la cerereadebitorului.

"Numarul de dosare noi de insolventa ar putea depasi in acest an20.000, mai mult cu aproape 40% decat anul trecut, insa seinregistreaza o crestere de 300% fata de anul 2007. Pana intrimestrul al doilea al anului viitor nu vad o imbunatatire asituatiei, in privinta scaderii numarului de companii care alegdeschiderea procedurilor de insolventa", spune Arin Octav Stanescu,managing partner la Stanescu, Milos, Dumitru & Asociatii.

Speranta Munteanu, senior director la PricewaterhouseCoopersRomania, este insa de parere ca nu intotdeauna criza a dus ladeclansarea insolventei si restructurari, voluntare, ci sigreselile de strategie si management.

"Nu intotdeauna criza este vinovata de intrarea companiei inrestructurare voluntara. Greselile de management, strategia debusiness alaturi de problemele de lichiditate pot impinge companiaspre restructurare voluntara. Riscul pentru companie este si mairidicat atunci cand proprietarul este si manager, iar acesta nu areun plan de succesiune sau dispune de capabilitati restranse",explica ea.

Directorul BRD este de aceeasi parere, completand ca "'ratamortalitatii' in randul IMM-urilor a fost ridicata si in trecut.Este firesc ca criza sa duca la cresterea acestei 'rate demortalitate'. Vina pentru acest lucru este comuna, si a bancilor,si a companiilor care au credite neperformante".

Cresterile costurilor de finantare, contractia afacerilor sireducerea consumului in contextul crizei pun presiune asupracompaniilor, pentru unele dintre acestea solutia salvatoare fiindrestructurarea si intrarea in insolventa.

"Scaderea cifrei de afaceri si a pretului afecteaza foarteputernic companiile de retail. Afacerile de retail sunt ininsolventa iminenta, reesalonarea creditelor nefacand decat saintarzie intrarea in insolventa. Astfel, singura solutie pentruaceste companii, care si-au bazat cresterea pe finantare bancara,este reorganizarea si restructurarea creditelor", spune AndreiCionca, managing partner la Casa de Insolventa Transilvania.

In acelasi timp, Lorena Stoian, partener in cadrul firmei deavocatura Vasile Deleanu si Asociatii, a descris aspectele pozitiveale deschiderii procedurii din proprie initiativa, punctand printrealtele faptul ca furnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefonnu pot sista serviciile catre debitor, stoparea curgeriidobanzilor.

"Avantajele deschiderii procedurii de insolventa constau insuspendarea tuturor actiunilor judiciare si extrajudiciare in careeste implicata compania, precum si stoparea curgerii dobanzilor sia majorarii penalitatilor pentru intarzieri. Cu toate acestea,trebuie avut in vedere si majorul dezavantaj al afectarii imaginiicompaniei, insolventa fiind o procedura publica", spune ea.

Insolventa expune compania la riscul de a-si pierde parteneriide afaceri, perceptia generala asupra insolventului fiindnegativa.

"Riscurile care apar odata cu declansarea insolventei sunt ingeneral legate de perceptia negativa asupra acestei proceduri, iaristoria ultimilor zece ani caracterizata printr-un numar mare deinsolvente confirma acest lucru. Creditorul se teme ca debitorulvrea sa il fraudeze. Un alt risc este pierderea partenerilor deafaceri, care poate afecta redresarea companiei in viitor", spuneGeanina Oancea, senior manager la BDO Conti Insolvency.

Administratorul special se va ocupa de contractele companieiintrate in insolventa, cu scopul de a maximiza avereainsolventului.

"Pentru maximizarea averii debitorului, administratorul specialsau lichidatorul numit are un drept special de optiune legat desoarta actelor incheiate, respectiv denuntarea acestora", spuneStan Tirnoveanu, senior partner la Zamfirescu Racoti Predoiu.

Nu doar companiile intampina dificultati in achitareadatoriilor, ci si persoanele fizice. Gheorghe Piperea, managingpartner la Piperea si Asociatii, a fost de parere ca o reglementarea insolventei persoanelor fizice este imperios necesara inactualele conditii cand rata de indatorare in randul populatiei sisomajul au crescut vertiginos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO