Eveniment

Inundatiile amana rectificarea bugetara

18.05.2005, 19:24 12

Finalizarea rectificarii bugetare a fost amanata din cauza inundatiilor, care au determinat aparitia unor cheltuieli suplimentare si refacerea calculelor, a declarat ministrul finantelor Ionut Popescu.

"Rectificarea bugetara era aproape terminata pana sa apara problema inundatiilor. Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii au solicitat resurse suplimentare. Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", a afirmat Popescu.

El a precizat ca spera ca rectificarea bugetara sa fie finalizata pana la sfarsitul acestei luni sau cel mai tarziu la inceputul lunii urmatoare.

Autoritatile nu au reusit sa realizeze o evaluare a pagubelor pe care le-au produs inundatiile in ultima luna, premierul Calin Popescu-Tariceanu solicitand abia duminica trecuta ministerelor implicate sa prezinte cat mai rapid o situatie clara. Deocamdata singura estimare a fost facuta pentru Banat, guvernul anuntand pagube in valoare de 150 de milioane de euro.

Un reprezentant al FMI a sosit la inceputul saptamanii la Bucuresti pentru a colabora cu specialistii romani la definitivarea rectificarii bugetare, urmand ca misiunea de negociatori ai FMI sa vina in Romania la jumatatea lunii iunie.

"Noi am solicitat sa vina un reprezentant al FMI cu care sa discutam pe tema deficitului bugetar. Prioritatea noastra acum este rectificarea bugetara. Cu echipa de experti ai FMI vom aborda toate aspectele macroeconomice", a mai spus Popescu.

Ministrul finantelor a mentionat ca cel mai probabil rectificarea va fi fundamentata la cursul mediu prognozat pentru acest an, de 37.500 de lei pentru un euro, pornind de la o tinta de deficit bugetar pentru 2005 de 0,7% din PIB.

Bugetul pe 2005 aprobat in toamna anului trecut a luat in calcul un curs mediu de 42.550 de lei/euro.

Referindu-se la inflatie, Popescu a mentionat ca nivelul de 1,8%, inregistrat in aprilie, reprezinta o "inflatie de intarziere". "Inflatia inregistrata este efectul unor masuri care ar fi trebuit aplicate anul trecut, dar au fost amanate de fosta guvernare pentru ca a fost un an electoral", a apreciat Popescu. El a mentionat ca actualul Guvern a fost nevoit sa majoreze anul acesta accizele pentru a nu se inregistra o inflatie mai ridicata in preajma anului 2007.

"Eu cred ca o sa ne incadram in nivelul convenit cu FMI. Desi ar putea sa existe temeri ca majorarea preturilor este determinata de avansul cererii, daca se analizeaza structura inflatiei de 1,8%, din aprilie, se constata ca nivelul ridicat al inflatiei a fost determinat de cresterea pretului la utilitati", a spus Popescu.

Oficialul guvernamental a estimat ca economia romaneasca va atinge, in limitele stabilite, toti indicatorii macroeconomici, inclusiv nivelul deficitului de cont curent. "Deficitul de cont curent se calculeaza ca procent din PIB. Chiar daca in sume absolute acesta va creste, ca pondere din PIB ne vom incadra", a conchis ministrul finantelor.

Tintele macroeconomice convenite de guvern cu FMI pentru anul 2005 sunt o inflatie de 7%, deficit de cont curent de 6,9%, crestere economica de 5,5% si deficit bugetar de 0,7% din PIB.



Vreme rea in toata tara

Toate prefecturile din tara au fost avertizate de Ministerul Mediului ca incepand de astazi si pana vineri va ploua in toata tara, in cantitati "insemnate", vantul va bate cu putere si chiar va cadea grindina. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul ministerului a avertizat autoritatile locale ca, in urmatoarele zile, ploile vor fi insemnate cantitativ, avand chiar caracter torential, cu caderi de grindina si cu vijelii. Cantitatile de apa se presupune ca vor depasi in general 25 de litri pe metrul patrat, ajungand pana la 40 de litri in zonele de deal si de munte. "Local va cadea grindina si vor fi intensificari de vant (in timpul ploilor), cu aspect de vijelie", se precizeaza in avertizarea meteorologica. Fenomenele prognozate ar urma sa se produca incepand de astazi, ora 16.00 si pana vineri dimineata la ora 9.00. Patru persoane au murit, o alta este data disparuta si 3.400 de oameni au fost evacuati, in ultima luna, in urma inundatiilor care au lovit 393 de localitati din 28 de judete, afectand aproape 5.300 de case, peste 8.000 de anexe gospodaresti, dar si zeci de mii de hectare de teren si de padure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO