Eveniment

Investitiile straine au crescut cu 80% in martie

Investitiile straine au crescut cu 80% in martie
06.05.2009, 19:30 35

Companiile straine au continuat sa injecteze capital in subsidiarele locale in ciuda crizei financiare, in luna martie investitiile straine ca aport de capital social ridicandu-se la 230 mil. euro, cu peste 80% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Aceasta este prima luna de la inceputul anului cand nivelul investitiilor straine il depaseste pe cel inregistrat in lunile similare din 2008. "Preturile au scazut foarte mult si salariile s-au stabilizat pe fondul crizei, aspecte care sunt interesante in acest moment pentru firmele cu putere de a investi. De aceea Romania va fi in continuare o destinatie atractiva pentru investitori pe termen mediu si lung. Cei care investesc inteligent acum fac un lucru bun" , a declarat Bogdan Belciu, manager al companiei de consultanta AT Kearney Romania.
Saltul din martie nu a putut insa compensa scaderile din lunile anterioare, astfel ca pe ansamblul primului trimestru investitiile straine ca aport de capital social au fost de 1,24 mld. euro, cu 17% mai mici fata de nivelul de 1,36 mld. euro inregistrat in primele trei luni din 2008. Topul primelor 40 de firme dupa valoarea subscrierilor la capitalul social in martie este condus de Bancpost, grecii de la EFG Eurobank aducand la filiala locala 53,5 mil. euro, potrivit ONRC. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Real,-Hypermarket Romania, care a primit o infuzie de 31,4 mil. euro, Kaufland, cu 31,1 mil. euro si Roca Obiecte Sanitare - 18,4 mil. euro.
Analistii anticipau o reducere a fluxului de capital dinspre companiile straine catre filialele locale, dar ultimele date i-au determinat sa-si revizuiasca previziunile. Astfel, analistii BCR au anuntat zilele trecute ca au revizuit in urcare estimarile privind investitiile straine de la 4 mld. euro la 5 mld. euro. Autoritatile se bazeaza pe investitii straine de 4,7 mld. euro in acest an.
Majorarile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Datele BNR indica inveastitii straine de 1,37 mld. euro in primele doua luni ale anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO