Eveniment

Isărescu: A face politică monetară cu un public needucat este dificil. Vrem ca educaţia financiară să nu rămână doar la nivelul elitelor

Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii, a lansat la BNR cartea „Economia pe înţelesul tuturor“

Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii, a lansat la BNR cartea „Economia pe înţelesul tuturor“

Autor: Claudia Medrega

27.11.2013, 18:30 1041

Educaţia financiară ar trebui să nu rămână doar la nivelul elitelor, ci să se răspândească în rândul maselor, deoarece este dificil să faci politică monetară şi economică cu un public needucat, iar un nivel ridicat al educaţiei financiare este un motor puternic pentru creşterea economică şi stabilitatea financiară, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„A face politică economică şi monetară cu un public needucat este foarte dificil. Politica monetară se propagă mult mai uşor dacă publicul este educat. Cultura financiar-bancară începe de la o vârstă fragedă. Dacă nu înveţi copilul despre valoarea banului şi despre funcţiile banilor într-o manieră care să îi intre în sânge, vei suferi atunci când vei încerca să promovezi de la nivelul instituţiei noastre (BNR - n.red.) o politică monetară care uneori este greu de înţeles şi pentru specialişti“, a declarat Isărescu la eveni­mentul de lansare a cărţii „Economia pe înţelesul tutu­ror“, scrisă de Lucian Anghel, pre­şedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii.

România se află sub media mondială la capitolul educaţie finan­ciară. Guvernatorul BNR a adus în discuţie un sondaj realizat de Banca Mondială despre cunoştinţele finan­ciare ale populaţiei, conform căruia în România indicele se situează la 31, pe o scară de la 0 la 100, fiind sub medie. Banca Naţională a semnat un protocol de colaborare pe patru ani cu Ministerul Educaţiei pentru a susţine educaţia financiară în rândul elevilor.

 „Populaţia - fără să devină expertă - trebuie să devină mai conştientă de ceea ce înseamnă mecanismele econo­miei de piaţă. BNR nu vrea să înveţe populaţia politica monetară, ci deprinderi, care pornesc de la cum este ţinut banul în buzunar, de la atitudinea faţă de banul din buzunar... Este greu pentru oameni să înţeleagă o criză financiară dacă nu au o mentalitate adecvată sau, mai rău, înţeleg ceea ce nu trebuie. Vrem ca educaţia financiară să nu rămână doar la nivelul elitelor, ci să se răspândească la nivelul maselor. Un nivel ridicat al educaţiei financiare este un motor puternic de creştere şi stabilitate financiară.“

Referindu-se la cartea lui Lucian Anghel, guvernatorul BNR a arătat că acesta a reuşit să scrie economie pe înţelesul tuturor, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai grele lucruri.

„Cel mai greu este să scrii accesibil şi scurt. Este mult mai uşor să scrii alambicat şi lung. Nu poţi să cobori într-un limbaj accesibil lucruri complicate fără a tri­vializa sau, când începi să explici cu alte cuvinte, te lungeşti. Nu cred că este lucru mai greu decât să scrii o carte despre bani pentru copii.“

Cartea „Economia pe înţelesul tuturor“ conţine 10 capitole - „poveşti uşor de citit şi de înţeles“ -, concluzii, un dicţionar de termeni „explicaţi în mod neacademic“ şi o casetă statistică cu diverşi indicatori macro.

Lucian Anghel, autorul cărţii, a arătat că „nu facem tot ceea ce trebuie ca să ne păstrăm copiii în ţară“. „Ce am făcut eu este o picătură într-un mare ocean. Dacă fiecare dintre noi am face mai mult decât până acum pentru a creşte gradul de cultură economică, sunt convins că vom trăi puţin mai bine. Nu facem tot ce trebuie ca să ne păstrăm copiii în ţară. Nu cred că le construim ţara de care au nevoie. Putem să facem mai mult decât facem în prezent“, a declarat Anghel.

Protocol între BNR şi Ministerul Educaţiei pentru educaţia financiară a elevilor

Banca Naţională a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei care are rolul de a dezvolta educaţia financiară în rândul elevilor. Documentul semnat marţi de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale (MEN) Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică stabileşte principiile de colaborare dintre cele două instituţii, în următorii patru ani. Protocolul se referă la toate activităţile şi proiectele educaţionale organizate în parteneriat de catre BNR şi MEN, la scară naţională, atât la nivel preuniversitar, cât şi pentru învăţământul superior şi cercetare. Protocolul continuă proiecte ce au avut deja ca beneficiari, în 18 judeţe ale ţării, peste 2.700 de elevi şi 500 de profesori, care s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administraţie al BNR şi lectori ai aceleiaşi instituţii, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Disciplina opţională „Educaţie financiară“ a fost introdusă de Ministerul Educaţiei începând din acest an şcolar, fiind elaborate şi manualele aferente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO