Eveniment

Isarescu cere pentru prima data bancherilor sa reduca substantial dobanzile la credite. Cum comentati?

08.11.2009, 23:55 73

Diferenta dintre dobanzile percepute de banci la creditele inlei, de 14%-19% pe an, si rata-cheie a Bancii Nationale, de 8%,este enorma, a spus guvernatorul Mugur Isarescu. Aceasta este primadata cand guvernatorul critica deschis bancile pentru dobanzileprea mari. Bancherii isi mentin insa opinia ca dobanzile nu pot sascada fara noi impulsuri de la BNR.
"Dobanzile au ramas foarte inalte. Este o invitatie la adresabancilor comerciale sa coboare dobanzile. Am vazut in ziare cativaonorabili colegi ca ei nu mai coboara dobanzile pentru ca noi nu amcoborat. De la 14%-19%, cat au dansii, e o diferenta enorma pana lanivelul natural", a spus Isarescu vineri in cadrul conferinteipentru prezentarea Raportului asupra inflatiei pe trimestrul altreilea.
Guvernatorul a aratat ca dobanzile active (percepute de banciclientilor pentru creditele acordate, n. red.) ar trebui sa fie cuunu pana la trei puncte procentuale peste nivelul dobanzii-cheie.Astfel, plecand de la dobanda BNR de 8% pe an, dobanzile lacreditele in lei pentru clienti nu ar trebui sa treaca de 11% pean.
La depozite, dobanzile ar trebui sa fie sub rata-cheie a BNR.
"Asta ar fi situatia normala. Din pacate, nu suntem aici. E doar oconstatare si fac mentiunea ca nu putem sa actionam decat cuinstrumente de piata. Suntem in continuare intr-o faza in carebancile percep riscuri mari, incertitudine, inclusiv politica."Dobanda medie la creditele noi in lei acordate populatiei a fost inaugust de aproape 18% pe an. In cazul companiilor, dobanda medie afost de 15,69% pe an, potrivit celor mai recente date aleBNR.
Bancherii spun insa ca in contextul actual dobanzile nu pot sacoboare semnificativ.
"Bancile deja operasera in mai multe etape reduceri, iar dobanda dereferinta nu s-a mai modificat. Nu vad reduceri de dobanda inperioada urmatoare, pentru ca nu sunt conditii. Riscul ramaneridicat si bancile trebuie sa ia in calcul acoperirea lui", spunePetre Bunescu, director general adjunct responsabil de managementulriscului la BRD-SocGen.
La sfarsitul saptamanii trecute, Steven van Groningen, sefulRaiffeisen Bank, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, RobertRekkers, directorul general al Bancii Transilvania, Rasvan Radu,seful UniCredit Tiriac, si Mihai Bogza, presedintele Bancpost, auspus pentru ZF ca planurile de ieftinire a creditelor suntinghetate pana la anul, inclusiv din cauza incertitudinilorpolitice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO