Eveniment

Isarescu: Voiam sa intram in zona euro relativ nepregatiti

26.05.2010, 23:45 22

Romania voia sa intre in zona euro cu o structura dezechilibrataintre veniturile bugetare si cheltuielile publice, spuneguvernatorul Mugur Isarescu, comparand adoptarea monedei unice cuintrarea in NATO din 2004, facuta inainte ca armata sa fie completreformata.

"Am incercat sa transformam economia mult prea rapid. Voiam saintram in zona euro relativ putin pregatiti, ca si in NATO. S-atrecut de la o armata estica spre una profesionista, vestica, si nuexista decat alternativa pensionarii inainte de vreme", a spusIsarescu la Forumul Financiar 2010.

Romania mentine formal tinta de trecere la moneda unica de la 1ianuarie 2015, calendarul fiind promovat chiar de BNR, ai careioficiali considera ca mentinerea datei va da un impuls reformelor.Aceasta este insa a doua oara in ultimele luni cand guvernatorulavertizeaza ca Romania nu ar trebui sa treaca la euro inainte de afinaliza reformele interne.

Nouriel Roubini, unul dintre cei mai titrati analisti aimomentului la nivel mondial, spune ca Romania nu are alta calepentru a iesi din criza decat adoptarea masurilor dure deausteritate fiscala necesare pentru corectarea dezechilibruluibugetar. "In zona euro nu exista politica monetara independenta,economia trebuie sa fie suficient de credibila si de puternica,altfel apar probleme. Mai bine sa asteptati decat sa intrati siapoi sa va para rau."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO